Ecaterina Andronescu: Scoala incepe pe 14 septembrie

Dată publicare: 01-09-2009 00:00
Dată actualizare: 06-09-2012 09:48


Cand incepe anul scolar? Aceasta a fost intrebarea care i-a framantat, marti, pe sindicalistii din invatamant, asezati la masa tratativelor cu ministrul educatiei.

 

Am incercat sa gasim solutii prin care sa acoperim contravaloarea acestor zece zile, deci diminuarea salariilor, asa cum se intampla la toti bugetarii. Scoala incepe pe 14 septembrie si imi doresc sa inceapa bine.
Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei
Deocamdata, sindicatele nu au gasit un punct de vedere comun. Marti, la minister s-a lansat ideea ca cele zece zile libere obligatorii sa fie inlocuite de reduceri salariale prin injumatatirea unor sporuri. Astfel, nu am mai discuta de nicio zi libera si scoala ar incepe asa cum trebuie, pe 14 septembrie. Liderii din Federatia Educatiei Nationale, cei care au lansat propunerea de incepere a anului scolar cu doua saptamani mai tarziu, nu agreeaza aceasta idee.

Dupa intalnirea de la minister, liderii sindicali si Ecaterina Andronescu au mers la Guvern, unde au cerut ca invatamantul sa fie exceptat de la aceasta masura de reducere de cheltuieli cu personalul. O considera ilegala si vor sa dea Executivul in judecata.

Cu exceptia sindicalistilor din Federatia Educatiei Nationale, ceilati nici nu vor sa auda de vacanta prelungita.

Nici reducerea sporurilor nu este agreata chiar de toata lumea.

O alta propunere se refera la dascalii cu o vechime de peste 25 de ani. Ei ar urma sa lucreze cu doua ore in plus pe zi, dar fara bani.

Universitatile nu intra in aceasta oala. Se pot descurca din fonduri extra-bugetare.


VIDEO PROTVPLUS.RO