Duminica vine iarna. Harta drumurilor din Romania care s-ar putea bloca din cauza zapezii
Vremea se va raci brusc in acest weekend, iar duminica vine iarna. De la 26 de grade, temperaturile vor cobora sub limita inghetului in timpul noptii, ne avertizeaza meteorologii.
In plus, vor cadea si ninsori in unele zone, asa ca soferii care traverseaza muntii, ar trebui sa aiba cauciucuri de iarna, daca nu vor sa fie amendati.
Vremea va continua sa se raceasca pana marti, cand la munte vor fi minime de -5 grade. Caldura in casele si apartamentele conectate la sistemul centralizat trebuie sa porneasca dupa 3 zile consecutive in care temperaturile scad in timpul noptii sub 10 grade. Seful agentiei de meteorologie spune ca duminica exista riscul ca in muntii Gutai si Pasul Tihuta sa se blocheze circulatia.
De altfel, vineri, la guvern a avut loc o videoconferinta in care s-a discutat despre pregatirea iernii.
Ministerul Transporturilor a identificat 440 de tronsoane de drumuri ce se pot inzapezi in cazul unor ninsori puternice. Un viscol ar bloca autostrazile Bucuresti- Pitesti si Bucuresti - Constanta, dar si traficul pe DN1, adica legatura dintre Bucuresti, Brasov, Sibiu si Cluj. La fel de expuse sunt si drumurile dintre principalele orase ale Moldovei. Asa ca, in functie de avertizarile meteorologilor, de acum incolo circulatia pe aceste tronsoane se va inchide.
Poate ca aceste masuri n-ar fi necesare daca s-ar instala parazapezi care sa protejeze drumurile. In plus, in unele judete, cum ar fi Bihor, autoritatile nu au cumparat decat un sfert din necesarul de materiale antiderapante.
Pe un drum din Buzau, iarna trecuta, nametii erau uriasi, vantul sufla cu putere si aducea toata zapada de pe camp pe carosbil. Se intampla pentru ca pe marginea soselei nu erau montate parazapezi, iar situatia s-ar putea si repeta la iarna. Si nu este singura zona cu probleme. In Vrancea, din 540 de kilometri de drum national, doar 1,2 km sunt prevazuti cu parazapezi.
Guvernul se lauda ca a reusit sa scada cu 30 % costurile contractelor de deszapezire in conditiile in care tara noastra plateste de 5 ori mai mult pe kilometru decat tarile nordice.
Pentru a evita tragediile din iarna trecuta, gravidele trecute de luna a 7-a de sarcina si bolnavii care au nevoie de dializa vor fi evacuati din timp din satele care risca sa ramana izolate. Raman doar cei care semneaza pe propria raspundere ca nu vor sa plece.
La sfarsitul sedintei de vineri, premierul a comis si o gafa. L-a incurcat pe ministrul administratiei cu predecesorul sau, care si-a dat demisia dupa scandalul referendumului.