DE CE mancam scump si prost de la turci. La noi nimeni nu vrea sa munceasca pe camp, fara 40 € PE ZI

Dată publicare: 25-07-2011 18:52
Dată actualizare: 04-11-2012 23:40


Lenea romanilor este proverbiala, insa in aceasta vara, in care legumele s-au facut din belsug, a devenit strigatoare la cer. La tara, pentru multi este o rusine sa trudeasca la camp, daca nu primesc 40 de euro pe zi.

Mai ales prin zona Moldovei, oamenii prefera sa stea in carciuma si sa se uite in lungul ulitei, in loc sa dea la sapa. Iata de ce rosiile bune putrezesc in soare, iar noi mancam scump si prost de la turci.

Vasile Nemtanu s-a apucat de agricultura acum cativa ani, in comuna Ciurea, din Iasi. Toata familia a trudit in solarii din primavara pana acum, dar omul n-a luat in calcul ca tocmai stransul recoltei va fi un impas de nedepasit.

Daca facem un calcul, un zilier ar castiga intr-o luna cu toate weekendurile libere, mai mult decat salariul mediu pe economie. Dar iata ca nu se inghesuie nimeni...

Asa ca zeci de agricultori din Iasi au ajuns, disperati, chiar si la fortele de munca. Tot degeaba...

Ca sa nu-si vada legumele putrezind pe asa o caldura, gospodarii trudesc zi lumina, dar abia razbat. Pe ulite, insa, vecini de-ai lor spun ca le-ar da o mana de ajutor, insa pe bani buni - 40 de euro pe zi.

Multi sateni nevoiasi prefera sa incaseze tot felul de ajutoare de la stat si sa priveasca mai departe cum rasare soarele si apune peste campuri. In judetul Iasi sunt peste 7.000 de asistati social.

Asta in vreme ce oficial, din 2008 pana acum, numarul cultivatorilor de legume a scazut la jumatate, tocmai din cauza ca nu exista forta de munca la tara. Iar la piata, legumele romanesti sunt putine si tot mai scumpe.

Tags: agricultura,


VIDEO PROTVPLUS.RO