Cum va arata noua lege a indemnizatiilor. Bunicii care isi cresc nepotii ar putea lua 600 lei lunar


Ultimul update: Marti 10 Septembrie 2013 06:56
Data publicarii: Sambata 07 Septembrie 2013 19:03
Categorie: Stiri Sociale

Scenele reale cu bone agresive sau lipsa banilor ii fac pe multi dintre parintii care vor sa se intoarca mai devreme la serviciu sa-si lase copiii in grija bunicilor.

Pe masa senatorilor se afla de cateva luni un proiect care prevede acordarea unei indemnizatii speciale pentru acesti varstnici, egala cu salariul minim net pe economie.

Reprezentantii Ministerului Muncii spun ca documentul nu este fezabil si ca cei in grija carora ramane copilul trebuie sa dovedeasca faptul ca au si o pregatire in acest sens.

Doamna Angela este bunica a trei nepoti. De toti a avut grija inca de cand aveau cateva luni. Recunoaste mahnita insa, ca din pensia de 700 de lei nu reuseste sa le faca toate poftele, asa ca orice ban in plus este binevenit.

"Eu de nepotica si de nepotelul meu am grija ca ochii din cap ca va dati seama ca sunt ca copiii mei. Cand iesi cu ei in parc trebuie sa ii dai intr-o masinuta ceva, pofteste la ceva", a declarat Angela Bocaneala, o bunica.

indemnizatie bunici

Exista parinti care trebuie sa se intoarca la serviciu inainte ca cel mic sa implineasca doi ani, dar n-au incredere sa-l lase pe mana unui strain. Asa ca apeleaza la bunicii copilului. La inceputul anului, in Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizatii speciale bunicilor care au grija de nepot. Daca va fi aprobat, ei ar putea primi 600 de lei pe luna, atat cat este salariul minim net pe economie.

Fireste, parintele care se intoarce la munca ar pierde indemnizatia de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Proiectul ar aduce insa mai multi bani familiilor care au copii de crescut.

"Ii incurajam sa se intoarca mai repede la munca, sa nu-si piarda slujba.", spune Lia Ardelea, unul dintre initiatorii proiectului.

"E binevenit. Acum cheltui bani din buzunarul meu.", a declarat Stan Draghici, un bunic.

Alte tari au luat deja o astfel de masura. In Bulgaria, inca din 2009, bunicii care-si ingrijesc nepotii pana la varsta de 3 ani primesc de la stat 123 de euro pe luna. Iar in Ungaria, indemnizatia este de 107 euro.

"Nu cred ca se poate aloca o alta indemnizatie cu dedicatie neaprat pentru bunici. pentru ca o persoana care ingrijeste un copil tb sa corespunda anumitor standarde: sa fie in deplinatatea capacitatilor mintale, fizice, sa poata sa supravegheze un copil, sa aiba o pregatire", spune Mariana Campeanu, ministrul Muncii.

Potrivit initiatorilor proiectului, daca toate cele 22 de mii de familii care primesc bani de la stat pentru ca se intorc mai devreme la serviciu i-ar lasa pe cei mici in grija bunicilor, atunci efortul bugetar ar fi de circa 195 de milioane de lei. In Romania, 170 de mii de familii au unul sau mai multi copii sub 2 ani.

De aproape 4 ori mai mare decat salariul mediu. Cati bani ia cel mai bine platit somer din Romania
Proiect: Bani pentru bunicii care au grija de nepoti, pentru ca mamele sa se intoarca la serviciu
VIDEO PROTVPLUS.RO