Oboseala i-a doborat: zeci de pelerini de la Iasi au avut nevoie de medic

13-10-2010 00:00


Pentru zecile de mii de pelerini care impanzesc acum Iasiul nu exista foame, frig sau rand prea mare. Doar ca dupa ce au stat in ploaie, au dormit sub cerul liber si au mancat numai din mila trecatorilor, zeci dintre ei au ajuns pe mainile medicilor.

Mai multe femei au lesinat, iar una dintre ele a fost chiar internata de urgenta, desi a implorat toti doctorii sa ii permita sa se intoarca in multime.

In curtea Mitropoliei, peste 50 de pelerini au apelat in ultimele ore la voluntarii de la Crucea Rosie. Acuzau degeraturi la maini sau picioare, dar insistau cu totii sa se intoarca la rand.

Unii s-au imbulzit sa primeasca si binecuvantarea Patriahului Daniel sosit la Iasi.

Anul acesta criza se va simti la masa pelerinilor. Numarul de sarmale va fi mic cu 10.000 decat anul trecut: doar 60.000.

Nici vinul fiert nu va mai fi din belsug: 350 de litri fata de 700 in 2009. Printre pelerini au aparut si oameni care impart pomeni dupa puterile lor, insa si ei sunt mult mai putini decat in ceilalti ani.

Potrivit estimarilor jandarmilor, peste 100.000 de oameni au trecut pana acum pe la racla cu moastele Sfintei Parascheva. Punctul culminant al zilei de maine va fi Sfanta Liturghie.
Slujba va fi oficiata chiar de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Pe podiumul amenjat la intrarea in catedrala mitropolitana va urca un sobor de peste 100 de preoti din tara si strainatate. Dupa Sfanta Liturghie va urma masa pelerinilor, iar seara sarbatoarea se va incheia cu un concert si un foc de artificii.

Tags: moaste,

VIDEO PROTVPLUS.RO