Copiii din România, cei mai supuşi riscului de sărăcie din UE
Copiii erau în 2018 grupul de vârstă cu cel mai mare risc de sărăcie şi excluziune socială în aproape jumătate din statele UE, arată datele Eurostat. Procentul variază de la 13,1% în Slovenia şi 13,2% în Cehia, la 33,7% în Bulgaria și 38,1% în România.
Informațiile oficiale arată că aproape 4 din 10 copii români sunt și vor rămâne săraci, aceasta fiind de departe cea mai gravă situație din Uniunea Europeană.
În 2018, conform datelor Eurostat, 23,4% din copiii din UE erau supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu 22,1% din adulţi (cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani) şi 18,4% din vârstnici (în vârstă de 65 de ani sau mai mult).
Persoanele supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială sunt în cel puţin una din următoarele trei condiţii: se confruntă cu riscul sărăciei după transferurile sociale (sărăcia veniturilor), se confruntă cu lipsuri materiale grave sau locuiesc în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută.
Cele mai mari diferenţe între procentul copiilor supuşi riscului de sărăcie şi populaţia totală au fost înregistrate în Franţa, România şi Slovacia, unde procentul a fost cu mai mult de cinci puncte procentuale (pp) mai ridicat la copii faţă de totalul populaţiei.
În contrast, procentul copiilor supuşi riscului de sărăcie sau excluziunea socială a fost sub cel al populaţiei totale, cu mai mult de cinci puncte procentuale, în Letonia (minus 5,9 pp) şi Estonia (minus 6,5 pp).