Concediul obligatoriu si interzicerea cumului salariu-pensie, legale
Asta dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Legea salarizarii unice in cazul bugetarilor, cea privind reorganizarea institutiilor si de reducere a cheltuielilor respecta Constitutia.
Acesta decizie ne duce mai aproape de obtinerea urmatoarei transe de 1,5 miliarde de euro de la FMI.
Initial, Curtea Constitutionala anuntase ca se va pronunta asupra celor doua legi abia peste o luna, adica pe 9 decembrie, insa a acceptat o devansare a datei la care sa ia decizia.
Alegeri 2024
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
15:02
INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
Si asta pentru ca intrarea in vigoare a celor doua acte normative este o conditie prevazuta in acordul de imprumut cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Pe baza celor doua legi, guvernul va putea elabora un buget pentru anul viitor care sa respecte deficitul bugetar convenit cu FMI, de 5,9%, prin reducerea cheltuielilor bugetare, in special cu salariile.
Odata cu intrarea in vigoare a celor doua legi, Guvernul va putea impune salariatilor din sectorul de stat sa isi ia 10 zile de concediu fara plata. In plus, va intra in vigoare si interdictia de a putea cumula pensia si un salariu la o institutie de stat daca pensia depaseste un salariu mediu pe economie.
Ramane de vazut cum si cat de repede vor fi aplicate aceste masuri.