Concediul obligatoriu si interzicerea cumului salariu-pensie, legale


Ultimul update: Duminica 14 Octombrie 2012 18:12
Data publicarii: Miercuri 04 Noiembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Asta dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Legea salarizarii unice in cazul bugetarilor, cea privind reorganizarea institutiilor si de reducere a cheltuielilor respecta Constitutia.

Acesta decizie ne duce mai aproape de obtinerea urmatoarei transe de 1,5 miliarde de euro de la FMI.

Initial, Curtea Constitutionala anuntase ca se va pronunta asupra celor doua legi abia peste o luna, adica pe 9 decembrie, insa a acceptat o devansare a datei la care sa ia decizia.

Si asta pentru ca intrarea in vigoare a celor doua acte normative este o conditie prevazuta in acordul de imprumut cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Pe baza celor doua legi, guvernul va putea elabora un buget pentru anul viitor care sa respecte deficitul bugetar convenit cu FMI, de 5,9%, prin reducerea cheltuielilor bugetare, in special cu salariile.

Odata cu intrarea in vigoare a celor doua legi, Guvernul va putea impune salariatilor din sectorul de stat sa isi ia 10 zile de concediu fara plata. In plus, va intra in vigoare si interdictia de a putea cumula pensia si un salariu la o institutie de stat daca pensia depaseste un salariu mediu pe economie.

Ramane de vazut cum si cat de repede vor fi aplicate aceste masuri.

Ordonanta prin care Boc
CC a respins sesizarea PDL referitoare la Regulamentul Senatului
Magistratii, cand aud de salarizarea unica: Sa moara si capra vecinului!
VIDEO PROTVPLUS.RO