Scandalul DNA-vaccinuri. România a cumpărat degeaba aproape 1 milion de doze anti Covid

Ultima actualizare: 22-09-2021 21:11

Șeful Guvernului susține că nu are nici o legătură cu ancheta DNA privind achiziționarea de vaccinuri anti-Covid.

Din decembrie anul trecut, în țară au intrat 18,5 milioane de doze de ser, iar premierul îi consideră responsabili de cumpărarea lor pe foștii miniștri ai Sănătății, de la USR-PLUS.

Vlad Voiculescu transmite însă că ministerul a avut doar un rol formal și decizia acestei achiziții uriașe, a fost de fapt, a lui Florin Cîțu.

Primele doze de vaccin au intrat în țară în decembrie, la câteva zile după ce Florin Cîțu devenea prim-ministru. De atunci, 18,5 milioane de doze au fost contractate la un preț mediu de 15 euro bucata. Jumătate au fost administrate, iar o parte destul de mare vândute la preț mai mic sau donate altor țări.

În condițiile în care DNA a anunțat începerea unui anchete împotriva acestor fapte, premierul spune că cercetările nu îl pot viza.

 

Voiculescu spune că ministerul a fost scos din decizii

 

Florin Cîțu, prim ministru: ”Dosarul e pe faptă, nu pe persoană. Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA. Comenzile au fost semnate de miniștri ai Sănătății”.

Dublat de vocea miniștrilor din cabinet, premierul susține că a existat o procedură prin care Comisia Europeană a repartizat fiecărui stat interesat de vaccinare un număr de doze, în funcție de populație.

Ministrul Sănătății în funcție până în aprilie îl contrazice, explicând că dozele ne-au fost puse la dispoziție, dar nimeni nu ne obliga să le luăm pe toate.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: ”Decizia tuturor achizițiilor a fost exclusiv a premierului. Comisia Europeană a pus la dispoziție cantități mari, ce cumpără România era decizia României. A fost o discuție aprinsă între mine, Nazare și prim ministru tocmai pentru a sublinia că exista o cantitate semnificativă de vaccinuri și trebuie să ne gândim dacă există fonduri mai mult decât era achiziționat deja. Ministerul Sănătății a fost scos complet din toate deciziile".

 

Ministrul liberal al Finanțelor nu a fost de acord cu achiziția de vaccinuri

 

Ministru al Finanțelor până în iulie, Alexandru Nazare a intrat în conflict cu premierul după ce a atras atenția că Romania nu își permite costul vaccinării și a refuzat să semneze documentele prin care se făceau achizițiile.

Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor, senator PNL: Am spus că nu ne permitem asemenea sume și că suplimentarea nu este justificată.
Reporter: Și ce vi s-a răspuns?
Alexandru Nazare: Ce să mi se răspundă? Că sunt rigid. Atât timp cât consideram că nu sunt justificate aceste achiziții, evident că nu am fost de acord".

750.000 de doze de vaccin, evaluate la 11 milioane de euro, au expirat și au fost aruncate la gunoi.

 

Procurorii DNA investighează posibile acuzații de abuz în serviciu și obținerea de foloase necuvenite.

Până acum, nu au fost oferite detalii despre această anchetă, ce urmărește posibile încălcări ale procedurilor legale de achiziție și nici despre persoanele vizate.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO