"Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Fraza care i-a incurcat pe elevi la evaluare
Prima proba a examenului de evaluare nationala starneste mari controverse. Un exercitiu de gramatica este contestat de mii de elevi, dar si de parintii lor.
Concret, in baremul de corectare o propozitie subordonata apare ca fiind subiectiva, in timp ce multi copii au scris ca este predicativa.
Acum, in disperare de cauza cer sa fie luate in calcul ambele variante de raspuns.
Reprezentantii Academiei Romane recunosc ca textul este ambiguu, iar cei ai Ministerului Educatiei considera ca este prematur sa ia o decizie.
"Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii". Iata fraza care i-a incurcat pe copiii care au sustinut luni prima proba de evaluare nationala.
Potrivit baremului de corectare, propozitia subordonata din aceasta fraza e "subiectiva", insa multi au bifat varianta "predicativa".
"Avem un predicat nominal incomplet si dupa care urmeaza o predicativa", spune un elev.
"Am auzit ca e subiectiva prin conventie, dar eu habar n-am ce-i asta", sustine un altul.
Au fost si dascali care le-au dat dreptate. Asa se face ca in fata Ministerului Educatiei s-au strans zeci de parinti si elevi care spera ca ambele variante sa fie luate in calcul la notare.
In paralel, 25.000 de elevi si parinti au semnat si o petitie online. Solicita Ministerului Educatiei sa revizuiasca baremul si sa fie punctati si cei care au scris ca propozitia subordonata este predicativa.
Exista si categoria celor care considera ca elevii ar trebui sa-si asume greseala, iar parintii sa nu mai caute vinovati.
Reprezentantii Academiei Romane considera ca baremul e corect, dar recunosc ca textul e ambiguu.
"Propozitia este subiectiva, conform gramaticii Academiei. Textul respectiv este ambiguu", a declarat Marina Radulescu Sala, lingvist la Institutul de Lingvistica
Acest subiect nu poate sa-i avantajeze pe elevii destepti, olimpici care se gandesc cand citesc un text. Cei care au rezolvat corect nu s-au gandit deloc. Au mers pe ideea ca topica cuvintelor in fraza e subiect, predicat, complemente.
Acest subiect nu este insa singurul disputat. Elevii au avut de selectat dintr-un fragment din "Dilemateca" un avantaj al ebook-ului.
Baremul da drept corect raspunsul "ecran lizibil". Lizibil insa inseamna citet si se refera doar la scris si nu poate fi, asadar, luat in considerare.
Profesorii spun ca subiectele nu au fost de nivel mediu.