Attila Cseke: Nu se pune problema disponibilizarilor in sanatate!

05-01-2010 00:00


medic

Personalul medical este insuficient, astfel ca nu vor fi facute disponibilizari, ci se vor cauta solutii pentru medicii tineri, referitoare la asigurarea locului de munca si a unei locuinte gratuite, a anuntat marti ministrul sanatatii, Attila Cseke.

Cu toate acestea, situatia angajatilor din sectorul administrativ - soferi, femei de serviciu, etc. - va fi analizata, a adaugat Attila Cseke, citat de Mediafax.

Cseke a precizat ca Ministerul Sanatatii cauta solutii pe termen scurt si mediu pentru stoparea migratiei medicilor tineri: "Vom incerca sa dam o siguranta medicului rezident prin asigurarea unui loc de munca dupa terminarea studiilor. In colaborare cu alte ministere, avem in vedere si alte masuri complementare cum ar fi asigurarea gratuita a unei locuinte. In aceste conditii nu se pune probleme disponibilizarii personalului medical."

In plus, ministrul sanatatii crede ca sistemul de sanatate are nevoie de o reforma reala pentru ca altfel va intra intr-un blocaj total, punctul de plecare in realizarea acesteia fiind medicul de familie: "Doresc sa redam medicului de familie demnitatea si sa-i dam posibilitatea de a-si exercita meseria, nu de a fi un functionar care completeaza retete si borderouri, asa cum se intampla acum", a declarat Cseke.

Ministerului Sanatatii intentioneaza sa regandeasca si plata medicilor de familie in functie de numarul pacientilor inscrisi pe liste, astfel incat sa se ia in considerare serviciul medical prestat, nu persoanele inscrise.

Ca o noutate, in fiecare judet va fi infiintat cate un call-center (de tip sistem de urgenta 112), la care cetateanul sa poata apela atunci cand are nevoie de o consultatie la medicul de familie, la ambulatoriul de specialitate sau la spital.

Nu la fel de norocosi sunt insa profesorii. 15.000 dintre acestia urmeaza sa fie disponibilizati!

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO