Asistații social ar putea fi obligați să presteze muncă necalificată și în mediul privat


Ultimul update: Luni 16 Aprilie 2018 10:52
Data publicarii: Luni 16 Aprilie 2018 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Parlamentarii le-au pus gând rău celor care primesc ajutor social de la stat. Un deputat vrea ca ei să fie folosiţi la munci necalificate şi de firmele private, nu doar de primarii.

De altfel, edilii nu reuşesc de ani de zile să îi convingă pe asistaţii social să vină la lucru. Asta în timp ce patronii caută cu disperare angajaţi şi tot mai mulţi spun că soluţia e să aducă forţa de muncă din Asia.

Un om de afaceri din Călăraşi vrea să deschidă în satul Gruiu din Călăraşi un restaurant cu fermă proprie şi lac pentru pescuit şi relaxare. A făcut totul cu 40 de angajaţi aduşi din Paşcani, Buzău, Piatra Neamţ, Bistriţa Năsăud şi unul singur din sat.

Viorel Grigore, om de afaceri din Călăraşi: "Nu au venit sau dacă au venit spun că acolo e program, pontaj, reguli, ei nu sunt învăţaţi după reguli. ei nu au reguli. Se trezesc dimineaţa şi sparg o sămânţă şi mai găsesc o mătură să ia 50 de lei, eu la dau 80 şi nu vine nimeni"

Dacă ar fi să dea timpul înapoi, omul spune că nu ar mai porni afacerea, din cauza lipsei forţei de muncă. Sau poate ar încerca cu nişte angajaţi din Asia pe care să-i aducă la Gruiu.

Viorel Grigore, om de afaceri din Călăraşi: "Să vedem unde-i cazăm, să vedem cum vorbesc, în ce limbă, ce le dăm să mănânce ca aia mănâncă orez frunze ce mănâncă ei, dar sunt o alternativă."

Asta în condiţiile în care un cioban care lucrează la ferma lui primeşte 2000 de lei pe lună, mâncare, bani pentru un pachet de ţigări în fiecare zi şi cazare. Găsit cu greu şi adus de la kilometri distanţă.

Constantin Culinschi, cioban: "Aici e salariul încă o dată cât îl luăm în drajna şi nu sunt condiţii acolo."

Problema nu este doar la Gruiu. În acest moment în toată ţara sunt 200.000 de oameni care primesc ajutoare sociale de la stat. Un deputat vrea ca primăriile să îi treacă în registre pe toţi, cu orele pe care le au de muncit, studiile şi profesia lor. Iar firmele private să îi poată folosi la muncă.

Simionca Ionuţ, deputat PSD: "Dacă ai o firmă fermă şi ai neboie de un zilier, să mergi pe siteul primăriei şi să găseşti asistaţii sociali."

Pentru fiecare oră de muncă prestată de cei care primesc ajutoare, primăria ar încasa câte 11 lei de la firmele private şi astfel ar mai strânge nişte bani la buget.

Iniţiativa deputatului vine după ce şi în senat a fost adoptată o lege prin care asistaţii social primesc banii de la stat doar dacă muncesc în folosul comunităţii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Județele care au devenit polii sărăciei. Zeci de mii de asistați social
Asistaţi social, la bursa locurilor de muncă să spună că nu pot munci: Îmi ajunge ajutorul
VIDEO PROTVPLUS.RO