Actiune de impadurire in Bistrita-Nasaud. 1.500 de voluntari au plantat 40.000 de copaci

Dată publicare: 23-03-2014 09:14
Dată actualizare: 26-03-2014 06:57


1.500 de oameni s-au oferit voluntari intr-o actiune de toata lauda. Au plantat peste 40.000 de puieti intr-o localitate din Bistrita-Nasaud, unde padurea a disparut. Localnicii au pus si ei umarul si, impreuna, le-au dat astfel un exemplu si copiilor.

1.500 de oameni entuziasti s-au strans pe dealurile comunei Budesti. De departe, se vede ca nu sunt obisnuiti cu sapa. Sunt oraseni care vor sa-si ajute semenii.

"Cat posibil sa faci vatra mai larga putin. Incape radacina si apoi calcam pe margine”, da indicatii padurarul.

Impartiti in echipe, oamenii au sapat gropi, le-au adancit, au plantat puietii si au tasat locul. In total, 10 hectare pe care se vor inalta in cativa ani 40.000 de copaci.

Alex Radoiu, voluntar: "Da, imi place sa fac voluntariat, mi-am facut o gramada de prieteni aici. Am sapca, ochelari sa ma apere de soare."

Sebastian Draghici, voluntar: "Mancare gratis, am venit cu prietenii, e soare, ne bronzam."

Evenimentul a fost un bun prilej pentru parinti sa-si invete copiii sa fie responsabili.

"Am venit ca sa facem aici padure si fiindca iubesc natura, fiindca e foarte, foarte frumoasa", spune Maria, unul dintre copiii care au ajutat la treaba.

Mama Mariei: "De fiecare data cand consuma servetele ii spun ca se taie copaci pentru servetele si ii spun ca solutia este nu sa nu mai taiem copaci, ci sa plantam altii."

Organizatorii nu se asteptau sa vina atat de multi voluntari. Le-au fost insa alaturi si localnicii.

In Romania, se taie trei hectare de padure la fiecare ora. Si nu se planteaza nimic in loc, asa ca intr-un viitor apropiat vom ramane fara aurul verde de care eram atat de mandri candva.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO