A doua cea mai mare catedrala din Romania, sfintita la Suceava. Cat a costat constructia-gigant, inalta de 70 de metri

Ultima actualizare: 07-10-2015 00:21

Peste 10.000 de credinciosi au participat duminica, la Suceava, la sfintirea celei mai mari catedrale din tara, dupa cea a "Mantuirii Neamului", din Bucuresti.

Catedrala "Nasterea Domnului" a fost inceputa acum 25 de ani. 60 de preoti, in frunte cu Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au participat la ceremonie. De la slujba nu a lipsit Gigi Becali, unul dintre donatorii care au oferit cei mai multi bani pentru construirea giganticului lacas.

Printre miile de credinciosi veniti la ceremonie, s-a aflat si patronul echipei Steaua. Gigi Becali a fost insa extrem de rezervat.

Catedrala "Nasterii Domnului" este a doua ca marime dupa cea a "Mantuirii Neamului", din Capitala, iar dimensiunile ei sunt impresionante: 65 de metri lungime, 20 latime si 70 de metri inaltime. De atlfel, constructorii nu s-au zgarcit la materiale.

Petru Argatu, preot paroh Catedrala Suceava: "Doar ca sa ne dam seama, e bine sa aflam ca au fost ani de-a randul cand s-au pus in lucru peste 150 de tone otel-beton, intre 500-700 metri cubi beton, peste 100 metri cubi cherestea, peste 2 tone cuie si sarma de legat, dar au fost si ani cand s-au depasit aceste cantitati."

Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei: "Suntem intr-o zi mare, cand mila lui Dumnezeu se revarsa asupra Moldovei si asupra acestei venerabile cetati, prin sfintirea acestei prea-frumoase, prea-marete catedrale a orasului."

Motivand ca lucrarile nu au fost inca finalizate, arhiepiscopia nu a vrut sa dezvaluie cati bani s-au cheltuit. Insa, din 2004 si pana in prezent, Consiliul Local Suceava a acordat pentru catedrala aproape 2 milioane de euro. Daca punem la socoteala si donatiile facute in cei 25 de ani de lucrari, sume este mult mai mare.

Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor: "Multumim tuturor. Rog pe bunul Dumnezeu ca jertfa inchinata acestei biserici sa fie bine primita in imparatia lui Dumnezeu."

Desi mareata catedrala din Suceava a fost sfintita, ea nu este gata. Numai picturile de interior ar putea sa dureze peste 10 ani, avand in vedere ca suprafata care trebuie zugravita se apropie de 15.000 de metri patrati.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO