Cum a fost posibilă tragedia din Mureș, în care un copil de 8 ani și-a împuşcat mortal fratele mai mic

Dată publicare: 04-05-2021 19:30
Dată actualizare: 04-05-2021 19:40


Cum a fost posibilă tragedia din Mureș, în care...
Cum a fost posibilă tragedia din Mureș, în care...

Pădurarul din Mureș care a lăsat nesupravegheată arma cu care un băiat de 8 ani și-a împușcat mortal fratele mai mic a fost reținut marți de polițiști. Tragedia s-a petrecut luni, în a doua zi de Paște.

 

Bărbatul venise la picnic, alături de alte familii cu mai mulți copii. A adus cu el și o pușcă de tir sportiv și a lăsat, imprudent, arma încărcată lângă un foișor.

Nu este exclus, spun apropiații, ca omul să fi vrut să tragă la țintă în pădure și de aceea sa fi luat arma cu el.

La un moment dat, un copil al unor prieteni a luat-o și, în joacă, a îndreptat-o spre fratele lui mai mic, de numai 5 ani.

Tragedia s-a petrecut în a doua zi de Paște, la marginea localității Mădăraș. Cei doi băieței erau la picnic alături de părinții lor și de câțiva prieteni ai familiei. Printre aceștia, și un tehnician silvic, de 49 de ani, în cadrul Direcției Silvice Mureș.

Bărbatul are acte de deținere pentru arma personală cu care a ieșit la iarbă verde.

Cătălin Rusu, purtător de cuvânt Direcția Silvică Mureș: ”Întâmplarea nefastă a avut loc în afara orelor de program. În timpul liber, conform Codului Muncii, folosind o armă personală, nu arma de serviciu. Este tehnician silvic, are misiunea de a coordona activitatea pe raza ocolului silvic, pe alte atribuții. Nu are atribuții nici de paza ocolului sau de port arme”.

 

Ucis cu o armă în mod normal neletală

 

Nu se știe din ce motiv omul a lăsat arma cu aer comprimat nesupravegheată, în foișorul unde se adunaseră cu toții pentru a sărbători.

Deși armele cu aer comprimat nu sunt considerate letale, în acest caz au fost mai mulți factori care au dus la tragedie.

Copilul a fost împușcat de fratele său mai mare într-o joacă inconștientă, de la mică distanță, iar proiectilul a intrat prin țesutul moale al abdomenului și a ajuns în plămâni.

Emanuela Farcaș, purtător de cuvânt IPJ Mureș: "Un minor de 8 ani, în timp ce se afla cu familia și alte persoane la o cabană, ar fi manevrat o armă cu aer comprimat, care a fost lăsată nesupravegheată și cu care ar fi rănit accidental fratele, un copil de 5 ani, din nefericire a fost declarat decesul minorului. S-a dispus măsura preventivă a reținerii față de bărbatul deținător legal al armei, acesta fiind introdus în arest”.

Un lucru este cert. Legea prevede clar că orice armă poate fi folosită doar în spații special amenajate și nu pot fi încredințate de proprietar altei persoane.

Emanuela Farcaș, purtător de cuvânt IPJ Mureș: ”Titularii dreptului pot folosi arma numai în poligoane autorizate. De asemenea, trebuie să se afle în permanență numai asupra sa și să nu fie înmânată sub nicio formă altor persoane, trebuie ținută într-un toc și ascunsă vederii. Arma trebuie să fie asigurată și să nu fie armată”.

 

Cel mai probabil, arma era încărcată

 

Tocmai aceste lucruri nu au fost respectate. Bărbatul a lăsat arma la întâmplare, iar copilul de 8 ani nu a știut cât de periculoasă poate fi.

Este o armă folosită pentru tir sportiv, cu aer comprimat, de calibru 5,5 milimetri. Are viteza alicei sub 220 de metri pe secundă, iar în România este încadrată ca neletală.

Dar în alte țări aceasta este considerată periculoasă. Cel mai probabil, pușca era încărcată în momentul în care băiatul a luat-o în mână. Septimiu Secoban este instructor de tragere și spune că un copil nu ar fi reușit să o armeze.

”Asta e poziția închisă, pur și simplu prin tragere se armează după care în locașul acesta, chiar aici, se alimentează cu o alice, după care se închide și în momentul asta arma e armată”.

Septimiu Secoban, instructor de tragere: ”La armele noi, forța e destul de mare, mă îndoiesc că un copil ar putea să acționeze și mă îndoiesc că la o vârstă fragedă să știe toată procedura”.

 

Copilul trebuie consiliat psihologic pentru a ști că nu este vinovat 

 

Folosită de la distanță mică o astfel de armă poate provoca răni serioase, chiar fatale, cum a fost cazul copilașului din Mureș.

Cine deține o asemenea pușcă trebuie să aibă autorizație, să dea un test psihologic și să facă niște cursuri pentru folosirea armelor.

Procurorii vor stabili cum a fost folosită pușca și cum a ajuns băiatul să pună mâna pe ea.

Gabriela Groza este doctor în psihologie şi este de părere că în acest caz băiețelul de 8 ani care și-a împuscat frățiorul nu este capabil să își înțeleagă faptele și ar trebui să primească ajutor de specialitate.

Gabriela Groza, psiholog judiciar: ”Familia ar trebui să îi spună o poveste care să nu îl blameze cu absolut nimic. Adică el să înțeleagă că nu este vinovat, că a fost un accident, că nu și-a dorit asta. Cred că au nevoie de consiliere, și familia, și băiatul - e greu să treci prin asemenea situații".

 

 

 

”Fratele așa o să trăiască, că și-a omorât fratele”

 

Localnicii sunt șocați de cele întâmplate. Nimeni nu înțelege de ce paznicul de vânătoare, șef de district la Ocolul Silvic Târgu Mureș, s-a dus la iarbă verde cu arma și a lăsat-o la vedere, încărcată.

Localnică: „Poate credea că e de jucărie că și jucăriile sunt făcute ca și cum ar fi făcute din arme adevărate, așa că nu se știe. Mai ales la copii, dacă sunt lăsați nesupravegheați, se poate întâmpla orice, cu orice, nu numai cu o armă”.

Localnic: ”Fratele așa o să trăiască, că și-a omorât fratele. O armă oricum e tentantă pentru un copil mic, o prinde, se joacă, că vede filme, e lumea asta sălbatică în care trăim. Păcat, e păcat pentru toată lumea”.

Localnic: ”Neglijență, cum poți să lași o armă așa, să nu fie încărcată, nu poți să lași așa”.

Procurorii îi audiază pe toți cei care au participat la petrecere. Între timp, polițiștii l-au reținut pe proprietarul armei și au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Pentru că suspectează faptul că cei doi minori au fost lăsați nesupravegheați, și cei de la Direcția pentru Protecția Copilului au deschis o anchetă.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO