Bărbatul din Pitești a avut un sfârșit violent și a murit asfixiat. Doi polițiști, reținuți

×
Codul embed a fost copiat

Doi poliţişti au fost reţinuţi, duminică, pentru intervenţia în cazul bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, unde avusese loc un incendiu.

"Prin ordonanţele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, astăzi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecţi, ambii agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte", a anunţat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

"La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor", a mai spus prim procurorul.

Medicii legiști spun că omul a avut un sfârșit violent și a murit asfixiat.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Polițiștii au fost audiați, la fel și martorii, iar imaginile surprinse în momentul intervenției sunt analizate minuțios de anchetatori. Inițial, dosarul penal de ucidere din culpă și abuz în serviciu nu vizea anumite persoane, ci doar faptele.

În imaginile suprinse de un martor, vineri, se vede că bărbatul se certa cu polițiștii care ajutau la evacuarea localului unde izbucnise un incendiu și nu voia să plece. La un moment dat, unul dintre agenți l-a trântit la pământ.

Martorul care a filmat scena susține că bărbatul nu era agresiv, dar nu a făcut ce i s-a cerut.

Acum, legiştii şi-au prezentat concluziile.

Conferențiar universitar doctor Dan Manu, şef SML Argeş: „În urma autopsiei, am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism generator, ce a cauzat asfixsia mecanică, a fost comprimarea parţilor moi ale gâtului şi toracelui. Are o alcoolemie de peste doi la mie”.

Cu alte cuvinte, bărbatul a murit sufocat. Legiștii mai spun că victima nu a suferit un infarct, ci mai multe traumatisme, inclusiv o lovitură la cap provocată de cădere. Nu se știe deocamdată dacă bărbatul suferea de vreo boală gravă. Anchetatorii așteaptă analizarea altor probe prelevate.

Conferențiar universitar doctor Dan Manu, şef SML Argeş: „Este vorba de rezultatele de laborator, din sfera laboratorului de anatomie patologică, dar şi din sfera laboratorului de toxicologie medico-legală”.

Toate probele adunate sunt analizate, iar imaginile surprinse de martori vor juca un rol important. Anchetatorii trebuie să stabilească dacă felul în care polițiștii l-au imobilizat pe bărbat i-a făcut rău.

În prima fază au fost audiate cel puţin zece persoane: martori, un membru al echipajului SMURD, dar şi patru poliţiştii bănuiţi că au intervenit brutal. Însă numărul celor chemaţi la audieri ar putea creşte, în funcţie de ce declară persoanele audiate.

Unul dintre polițiști, cel care l-a pus la pământ pe bărbat, a venit însoțit de un lider sindical.

Reporter: „Ce ne puteţi spune despre modul în care aţi acţionat?”
Lider de sindicat: „Este vorba despre o anchetă care e în derulare, da?”
Reporter: „Sunteţi avocat?”
Lider de sindicat: „Nu, sunt liderul de sindicat SNPPC”.

Marius Ionel Ștefan, prim-procuror, Argeş: „Urmează să evaluăm probele administrate până în acest moment, inclusiv imaginile suprinse, în raport de acestea pentru a putea stabili o eventuală participaţie penală a persoanelor implicate. Având în vedere contextul în care s-au produs aceste leziuni, trebuie să stabilim clar o eventuală contribuţie a participanţilor”.

Florin Cîțu, premier: „Am avut o discuţie cu domnul Bode şi am cerut o anchetă foarte rapidă şi i-am spus că vinovaţii trebuie să răspundă”.

Martor: „Au tăbărât pe el. L-au imobilizat la pământ şi l-au ţinut acolo două-trei minute”.

Bărbatul avea 63 de ani și lucrase la Combinatul Petrochimic din Pitești. Mai avea doi ani și ieșea la pensie. Familia acuză că intervenţia poliţiştilor i-a adus sfârșitul.

Soţia victimei: „Este crimă şi seamănă cu crima din America, numai că nu semănăm noi ca popor cu americanii”.

Mama victimei: „În certificatul ăsta ce scrie? Atât din cap şi până în picioare e bătut şi lovit şi spart”.

Rudă a victimei: „Poliţistul ăla care era în geaca aia galbenă, în fosforescenţă, ăla s-a aruncat pe el primul. Să plătească”.

Nu se ştie deocamdată cât timp și în ce mod a fost ținut bărbatul la pământ până i s-a făcut rău.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ce spune martorul care a filmat momentul în care bărbatul din Pitești a murit în timp ce era imobilizat de polițiști
Ce spune martorul care a filmat momentul în care bărbatul din Pitești a murit în timp ce era imobilizat de polițiști

Martorul care a filmat scenele șocante petrecute vineri în Pitești, când un bărbat de 63 de ani a murit după ce a fost imobilizat de polițiști, a povestit în presa locală cum s-a întâmplat incidentul.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.