Atentat devastator la o nuntă din Afganistan. 63 de morți și 182 de răniți

atentat nunta kabul - 5
Agerpres

În timp ce populaţia speră într-un acord iminent între talibani şi SUA, un atentat sinucigaş, nerevendicat, a ucis cel puţin 63 de persoane şi a rănit alte 182 sâmbătă seara în cursul celebrării unui mariaj la Kabul, informează duminică AFP.

Statul Islamic a revendicat atentatul

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat duminică atentatul comis de un atacator sinucigaş, soldat cu 63 de morţi şi 182 de răniţi sâmbătă seara în cursul unei ceremonii de nuntă la Kabul, relatează AFP şi Reuters.

"Fratele kamikaze Abu Assem al-Pakistani a reuşit ieri să ajungă la o mare adunare de apostaţi" la Kabul şi "să-şi detoneze centura în mijlocul mulţimii", scrie într-un comunicat publicat pe Telegram organizaţia jihadistă. "După sosirea membrilor de securitate, mujahedini au aruncat în aer o maşină-capcană", potrivit sursei citate.

Unul dintre cele mai grave atentate

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Printre victime se aflau femei şi copii", a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi, care a dat publicităţii acest bilanţ sângeros duminică dimineaţa.

Este unul dintre atentatele cele mai grave de la începutul anului în Afganistan.

"La ora locală 22:40 (18:10 GMT), o explozie a survenit în sala de căsătorii Shar Dubai din vestul Kabulului", indicase sâmbătă seara Rahimi, fără a fi în măsură atunci să comunice un prim bilanţ.

El a indicat mai târziu că "un atentator sinucigaş a fost cel care a detonat explozibilele aflate asupra lui".

Mai multe imagini în galeria foto

Purtătorii de cuvânt talibani au negat duminică dimineaţă implicarea acestei grupări insurgente în atentat.

"Emiratul islamic (apelativul pe care şi-l dau talibanii) condamnă ferm atentatul împotriva civililor la Kabul. A comite astfel de asasinate în mod deliberat şi brutal şi a lua drept ţintă femei şi copii nu au nicio justificare", au comunicat pe Twitter doi purtători de cuvânt ai talibanilor.

Ramura afgană a grupării jihadiste Statul Islamic, alt grup terorist care comite atentate în această ţară aflată în stare de război, nu s-a manifestat până în prezent.

Mariajele în Afganistan reunesc foarte mulţi invitaţi în mari complexuri situate la periferia oraşului, unde sunt servite mese şi unde bărbaţi şi femei, în general separaţi în două săli diferite, dansează pe muzica unei orchestre.

Potrivit unui participant la nuntă, intervievat de televiziunea locală, circa 1.200 de invitaţi participau la festivitatea de sâmbătă seara. Este un fapt comun în Afganistan ca un singur mariaj să reunească mai multe sute de invitaţi.

În 12 iulie, într-un atentat revendicat de Statul Islamic, cel puţin şase persoane au fost ucise şi 14 rănite când un atentator sinucigaş şi-a detonat vesta cu explozibili în cursul unei ceremonii similare în provincia Nangarhar, în estul Afganistanului.

Tot duminică dimineaţa, înmormântări erau organizate în cimitirele capitalei afgane, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea locală.

Atentatul de sâmbătă a survenit într-un moment în care populaţia afgană, exasperată de violenţa oarbă, speră în încheierea unui acord între SUA şi talibani, ceea ce ar deschide calea negocierilor de pace între guvernul afgan şi gruparea insurgentă.

Mai multe surse americane lăsau să se înţeleagă în ultimele zile că un acord ar putea fi iminent, dar că unele puncte ar fi de reglementat.

Trimisul special Zalmay Khalilzad, aflat în fruntea echipei de negociatori americani, s-ar putea deplasa din nou în regiune în zilele următoare cu scopul de a continua sau chiar a finaliza negocierile.

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat satisfacţia faţă de "foarte buna reuniune" asupra Afganistanului pe care a ţinut-o vineri cu cei mai apropiaţi consilieri ai săi şi miniştri. "Mulţi în tabăra opusă acestui război vechi de 19 ani şi noi înşine avem în vedere să încheiem un acord pe cât posibil", a scris Trump pe Twitter.

În cadrul acordului proiectat, SUA prevedea să-şi retragă din Afganistan cei circa 14.000 de militari americani care sunt desfăşuraţi acolo.

Trump afirmă de la începutul preşedinţiei sale că doreşte plecarea trupelor americane din această ţară, unde Washingtonul a cheltuit din 2001 peste 1.000 de miliarde de dolari pentru operaţiuni militare şi reconstrucţie.

În contrapartidă faţă de retragerea americană, talibanii şi-ar asuma mai multe angajamente privind securitatea, în special cel ca miliţiile islamiste, care au găzduit mult timp Al Qaida, să nu permită ca Afganistanul să redevină un adăpost pentru jihadişti.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
VIDEO șocant. Țara care a fost cuprinsă de un val de crime și violențe: ”Ne-am trezit dimineață, erau cadavre pe stradă”
VIDEO șocant. Țara care a fost cuprinsă de un val de crime și violențe: ”Ne-am trezit dimineață, erau cadavre pe stradă”

ATENȚIE, IMAGINI ȘOCANTE! Bande de infractori au atacat luni două cartiere de lux din capitala Haiti, într-un atac violent care a provocat moartea a cel puțin o duzină de oameni.

Adolescenta din Mureș agresată sexual de tatăl ei a îndurat ororile timp de trei ani, după ce i-a murit mama
Adolescenta din Mureș agresată sexual de tatăl ei a îndurat ororile timp de trei ani, după ce i-a murit mama

Caz șocant în Reghin, județul Mureș. Un bărbat a fost arestat, dup[ ce a fost prins în flagrant când își viola fiica, o adolescentă de 16 ani.

Un polițist din SUA a murit după ce a fost împușcat ”cu sânge rece” de un șofer pe care a vrut să-l ajute
Un polițist din SUA a murit după ce a fost împușcat ”cu sânge rece” de un șofer pe care a vrut să-l ajute

Un ofițer al poliției statului New Mexico a fost împușcat mortal "cu sânge rece", după ce s-a oferit să ajute șoferul unui vehicul avariat.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.