Primul transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare în România, realizat cu succes la Târgu Mureș

02-02-2021 18:13


Şansă la viaţă pentru un bărbat de 41 de ani din Sibiu. În plină criză sanitară, acesta a primit o inimă nouă.

Era la capătul puterilor, cu o grea suferinţa, şi doar transplantul îl mai putea salva. Intervenţia a fost făcută la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș, după ce familia unui bărbat din Iaşi, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe. Este primul transplant de inimă din România, după declanşarea crizei COVID-19.

Ioan Filip a împlinit, de curând, 41 de ani. De doi ani aştepta un transplant de cord. Terapia cu medicamente nu îi mai era suficientă.

Familia din Iaşi a unui bărbat aflat în moarte cerebrală, care a fost de acord să îi fie donate organele, i-a dat, acum, şansă la o viaţă normală.

Prof. Dr. Horațiu SUciu, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș: „Era pe lista de aşteptare, aflat la capătul resurselor biologice, în stadiu avansat de insuficiență cardiacă, şi a fost această ocazie fericită în care un cord a fost disponibil la Spitalul de Neurocgirurgie din Iaşi. Donatorul, un bărbat de 42 de ani, care a suferit traumatism cranio-cerebral”.

Corina Filip, soția bărbatului: „Mulţumesc familiei donatorului pentru puterea de care au dat dovadă. Toată viaţa vom fi recunoscători pentru fiecare clipă şi fiecare moment. Aşteptarea a fost cruntă. Anul trecut ne-a spulberat oarecum speranţele şi şansele, dar uite, Dumnezeu e mare”.

În România, acesta este primul transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare. Intervenţia a dat emoţii echipelor medicale. Lipsa aeronavelor speciale cu care se pot transporta organele prelevate este una dintre cele mai mari probleme.

Cordul a ajuns de la Iaşi la Târgu Mureş datorită unei echipe de medici din Belgia, venită la noi în ţara să preleveze plămânii donatorului.

Prof. Dr. Horațiu SUciu: „Au avut amabilitatea să facă o escală în drumul spre casă, pentru că ei au prelevat plămânii prin eurotransplant, ei au avut amabilitatea să vină în Târgu Mureş, să facă o escală şi acest lucru a salvat o viaţă”.

Operaţia de transplant de inimă a durat patru ore şi jumătate. Bărbatul de 41 de ani va mai rămâne internat câteva săptămâni. Acasă, în Sibiu, este aşteptat de două fetiţe.


VIDEO PROTVPLUS.RO