Pandemia a adus o creștere semnificativă a consumului de suplimente alimentare. Ce recomandă specialiștii
Pandemia a adus o creștere semnificativă a consumului de suplimente alimentare, pe care oamenii le-au luat în primul rând pentru întărirea imunității.
Vorbim despre vitamine, minerale ori probiotice. Pe lângă importurile masive, s-a mărit considerabil și producția românească. Atenție, însă: sfatul medicului este extrem de important, chiar dacă suplimentele nu se vând cu rețetă.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a obținut de curând un supliment alimentar alcătuit din șase tulpini probiotice și un prebiotic. Bacteriile au fost lăsate să fermenteze, iar praful obținut se poate consuma în sucuri, ceaiuri, iaurturi, lapte și multe alte alimente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Vodnar, Coordonatorul Proiectului: ”Matricea de încapsulare se descompune și bacteriile își produc efectul la nivel intestinal, exact acolo unde ele trebuie să fie viabile”.
Cercetătorii de aici au deja exepriență în producerea probioticelor.
Dan Vodnar, Coordonatorul Proiectului: ''Un produs a fost un jeleu destinat copiilor, care avea în combinație bifidobacterii infantis și numele îi spune că vine din microflora intestinală a copiilor. Pe lângă aceste produse, am mai dezvoltat o băutură probiotică pentru persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil''.
Un raport al Institutului Național de Statistică arată că în 2020 peste 30% dintre adulți au luat produse pentru întărirea organismului. Consumul a fost și mai mare în rândul copiilor, unde procentul a depășit 46. Iar în 2021, pe fondul evoluției pandemiei, spun specialiștii, solicitarea a fost și mai mare. Totodată a crescut și numărul cererilor de punere pe piață pentru suplimente alimentare noi.
De exemplu, doar în Centrul Regional de Sănătate Publică Timișoara, dacă în 2020 au fost înregitrate aproximativ 130 de dosare, anul trecut au fost 500.
Daniela Cârnațu - medic primar igienă, Șef Secție Sănătate în Relație cu Mediul: ''În România, înainte de a fi vândute, suplimentele trebuie notificate. Dosarele sunt evaluate de specialiști și dacă informațiile sunt corecte, complete și nu pun în pericol consumatorul, se certifică acel produs pentru a fi vândut".
Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de nutrienți, cum ar fi vitaminele, minerale, extracte din plante sau produse de categorie animală. Medicii spun însă că rolul lor este de a completa alimentația, nu de a o înlocui. Tocmai de aceea trebuie consumate doar cu recomandarea medicală.