"Noua SIDA a Americilor". Este transmisa de insecte si poate cauza explozia inimii

30-05-2012 09:02


Chagas

O boala putin cunoscuta, parazitara, transmisa de o specie de insecte care se hraneste cu sange, a fost supranumita de experti "noua SIDA a Americilor".

Potrivit unui nou studiu, raspandirea bolii Chagas seamana izbitor de mult cu fenomenul de inceput HIV.

La fel ca si SIDA, Chagas este dificil de diagnosticat si pot trece ani pana ca simptomele sa isi faca aparitia, potrivit expertilor jurnalului medical PLOS Neglected Tropical Diseases.

Aproximativ 10 milioane de persoane din toata lumea sufera de aceasta boala, cei mai multi fiind din Bolivia, Mexic, Columbia si America Centrala, la care se adauga 30.000 de suferinzi din SUA.

5 sfaturi ca sa-ti protejezi copilul de muscatura capuselor

Boala - odata restransa la America Latina - s-a raspandit din cauza turismului si a fenomenului de imigrare, in crestere.
Chagas afecteaza de obicei oamenii din zonele foarte sarace, majoritatea cazurilor din SUA fiind in randul imigrantilor.

Daca parazitul este depistat la timp, imbolnavirea poate fi prevenita cu trei luni de tratament medicamentos intens. Insa, din cauza perioadei mari de incubare, Chagas este de obicei lasata netratata.

Boala este transmisa prin muscatura insectelor din specia Triatome, care elibereaza in fluxul sangvin al victimei un parazit numit Trypanosoma cruzi. Poate fi luata si prin transfuzii de sange sau, mai putin comun, poate fi transmisa de la mama la copil.

Boala Chagas are doua faze - acuta si severa. Faza acuta include simptome ca febra, stare generala de rau si inflamarea unui ochi. Dupa faza acuta, boala intra in remisiune si pot trece ani buni ca simptome ca dureri abdominale, constipatie sau probleme digestive sa apara din nou, in stare severa.

Parazitul ajunge pana la urma in inima, unde se inmulteste. Un sfert dintre bolnavi sufera de inflamarea inimii si a intestinelor, care pot exploda in orice moment.

Chiar daca medicamentele disponibile sunt la fel de scumpe ca cele pentru SIDA, stocurile sunt reduse. In plus, nu sunt alocate fonduri in descoperirea de noi tratamente.

Boala Chagas a fost numita dupa Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, doctorul brazilian care a descoperit-o in 1909.

Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au declarat anul trecut ca Charles Darwin suferea de trei boli diferite, inclusiv Chagas.

Expertii cred ca ar fi contactat parazitul in timpul unei calatorii de cinci ani in jurul globului, pe care a facut-o cand avea in jur de 20 de ani. Se pare ca tocmai acest parazit l-ar fi omorat, 47 de ani mai tarziu, Darwin decedand in urma unor probleme cardiace.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO