Noile măsuri impuse în piețe și centre comerciale din cauza epidemiei de Covid-19

Dată publicare: 20-03-2020 18:44
Dată actualizare: 21-03-2020 06:48


Piețe, centre comerciale, mari magazine și locuri de joacă, cele mai aglomerate spații publice își scurtează programul de vizitare, impun restricții de acces sau se închid cu totul, pentru protecția oamenilor.

Cel mai mare mall din nordul capitalei a anunțat că își suspendă activitatea până la jumătatea lunii aprilie. Mai multe lanțuri comerciale limitează numărul de clienți simultan în magazine și montează panouri la casele de marcat. În unele orașe, avem deja parcuri izolate cu bandă de poliția locală.

Nimeni nu mai intră de astăzi în parcurile din Ploiești. Locurile de joacă au fost sigilate, iar alergătorii sau cei care petreceau ore bune pe o bancă în aer liber trebuie să stea acasă. Și 80 de locuri de joacă din Târgu Jiu au fost înconjurate cu benzi de polițiștii locali.

În Capitală, Băneasa Shopping City a anunțat că își întrerupe activitatea de pe 23 martie până pe 16 aprilie, pentru a-și proteja cliențîi și angajații. Ikea a închis magazinele fizice, din aceleași motive.

Adrian Nicolaescu, responsabil Marketing: „Se văd ecrane de protecție pentru casierii noștri, nu mai avem autoservire, totul este ambalat individual. Recomandăm plata cu cardul, cu telefonul, recomandăm cât mai puțîn contact uman”.

Măsuri noi de siguranță au fost luate și în piețe. În Alba, comercianții nu mai au voie să-și vândă legumele la tarabe. Zona de producători e pustie. În târgurile din Maramureș a fost interzis comerțul altor produse în afară de alimente.

În București, nu sunt impuse deocamdată restricții de acces în piața nouă Obor, unde sunt peste 500 de tarabe. Din păcate, în continuare, la cumpărături sunt mulți oameni în vârstă, adică exact cei din categoria vulnerabilă.

Medicii avertizează că seniorii nu se expun doar pe ei riscului de a se îmbolnăvi grav. Pot transmite mai departe infecția către apropiați. Un adult în putere din familie ar trebui să le rezolve rapid lista de cumpărături și să-i convingă să rămână acasă!

În mod obișnuit, traficul de cumpărători depășește 10.000 pe zi. În ultima săptămâna a scăzut la un sfert, dar tot sunt câteva sute de indivizi, în același spațiu, în orice moment. Autoritatea pentru protecția consumatorilor tocmai a dispus ca toți comercianțîi să poarte măști sanitare, să acopere marfa cu folie de plastic și să își distanțeze clienții.

Doar în hala de peste și de brânzeturi, negustorii par să fi înțeles că respectarea noilor reguli îi protejează nu doar pe clienți, ci și pe ei. Poartă inclusiv protecții de plastic, până la coate. Niciun client nu atinge și nu gustă produsele.


VIDEO PROTVPLUS.RO