Scandal la Institutul de Urologie din Cluj si la clinica privata a profesorului Lucan. Transplanturi de pancreas neautorizate

Ultima actualizare: 22-04-2017 07:15

Procurorii DIICOT Cluj au efectuat perchezii la clinica privata a profesorului Mihai Lucan, dar si la Institutul de Urologie si Transplant Renal.

In acelasi timp, a fost suspendat transplantul de pancreas care se efectua aici, pentru ca unitatea medicala nu avea aviz de la directia de sanatate publica.

Pe lista de asteptare sunt 30 de pacienti si in acest moment nu se stie cand vor putea fi reluate transplanturile.

Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a solicitat mai multe documente si a constatat ca echipa care a efectuat transplanturi de pancreas, in frunte cu profesorul Mihai Lucan a facut aceste interventii ilegal.

Avizul dat de Directia de Sanatate Publica, fara de care nu se pot face transplanturi, ar fi fost emis, cu toate ca echipa medicala era incompleta. Dar Ministerul Sanatatii a dat avizul, la fel si agentia de transplant. Fosti angajati ai Institutului lanseaza acuzatii grave.

Emanuel Ungureanu, fost angajat al Institutului De Urologie si Transplant Renal Cluj: "O sumedenie de pacienti care au facut transplant pancreatic au decedat si cu siguranta se intreaba apartinatorii, de vreme ce n-a existat autorizatie pentru acest transplant, daca nu cumva exista temei sa ai suspiciuni ca medicii nu erau gata sa faca un asemenea transplant.

Noua conducere spune ca va incerca sa intre in legalitate mai ales ca acum a fost sistat transplantul de pancreas si 30 de oameni in suferinta sunt pe listele de asteptare.

Silviu Moga, manager Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj: "Voi cere DSP sa ne spuna conditiile care ar trebui sa le indeplinim pentru a avea autorizatie sanitara de functionare si activitatea de transplant de pancreas".

Raportul Corpului de Control vorbeste si de o datorie a institutului de urologie si transplant renal de 1, 5 milioane de lei.

Emanual Ungureanu, fost angajat al Institutului De Urologie: "In ultimii sapte ani, profesorul Lucan s-a comportat in clinica lui ani de zile ca si cu o feuda. In ultimii sapte ani, foarte des, pacientii care erau internati la institutul de urologie erau transferati la privat si apoi erau readusi la spital pentru ingrijiri. Eu scriam intr-o interpelare catre minister ca sunt suspiciuni care leaga o posibila capusare a institutului de catre clinica privata condusa de familia domnului profesor Lucan."

Pana in acest moment fosta conducere a refuzat sa comenteze situatia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO