Medicamentul Remdesivir nu va fi produs în România nici în 2021

×

Medicamentul Remdesivir, unul dintre cele mai eficiente de până acum în tratamentul bolnavilor infectaţi cu SARS-CoV-2, nu va fi produs în România anul acesta şi nici anul viitor.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, susţine că este nevoie de o line specială de producţie, pe care producătorii români de medicamente nu o au. În plus, România nu are nici licenţa pentru producţia antiviralului. Ungaria vecină, în schimb, unde Guvernul s-a implicat în obţinerea licenţei, s-a mişcat mai repede şi fabrică deja medicamentul.

Ungaria este prima ţară din Europa care produce Remdesivir

 

 

Compania farmaceutică Gedeon Richter a anunţ că a fabricat deja suficente doze pentru a trata trei mii de pacienţi. 260 dintre ele sunt gata să fie utilizate în spitale.

Guvernul Ungariei deţine 5% din acţiunile Richter şi statul maghiar s-a implicat în obţinerea licenţei pentru producerea medicamentului încă din primul val al pandemiei.

Zsuza Beke, director de comunicare al Gedeon Richter: Cererea a venit de la Guvern şi a finanţat, de asemenea, dezvoltarea. Am reuşit să rezolvăm sinteza substanţei active în termen de cinci luni”.

Citește și
Remdesivir
Orban: Există decizie politică în privinţa Remdesivir în România, însă problema e alta

Gedeon Richeter are o fabrică şi în România, în Târgu Mureş. Remdesivir nu poate fi însă produs acolo, pentru că unitatea nu dispune de o line de producţie pentru produsele injectabile.

Nici celelalte fabrici de medicamente de la noi nu au tehnologia necesară.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Acest medicament necesită acel aşa-zis lanţ al frigului - cold chain, în engleză - şi acest lanţ al frigului nu este echipat în fabricile din România. E vorba de o investiţie de undeva la un milion de euro. Nu este o investiţie simplă, dar nu este imposibil”.

Ca să poată să producă Remdesivir, România trebuie să obţină şi licenţa de producţie de la compania farmaceutică americană Gilead, producătoarea medicamentului. Statul român ar fi trebuit să se implice - aşa cum a făcut guvernul de la Budapesta.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Autorităţile trebuie să negocieze cu producătorii, fabricile nu pot să negocieze ele pe cont propriu cu producătorii”.

Guvernul Ungariei a contribuit cu peste un milion de euro pentru că Gedeon Richter să înceapă producţia de Remdesivir.

Alte peste trei miliarde de forinţi sunt pregătite în ţara vecina pentru dezvoltarea unor medicamente şi instrumente de combatere a coronavirusului.

România nu va produce Remdesivir nici în 2021

 

 

Fără o implicarea a statului, România nu are şanse anul acesta şi nici cel următor să producă Remdesivir. A recunoscut-o chiar ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Noi avem aceste discuţii încă din vară. Avem fabrica Antibiotice la care am avut aceste discuţii. Nu are linie tehnologică şi trebuie obţinut acel patent”.
Reporter: „Statul român sprijină în vreun fel aceste firme să aibă linie tehnologică, să obţină licenţe?”
Nelu Tătaru: „Da, chiar ieri am avut o discuţie la nivelul Guvernului cu toţi producătorii de medicamente români şi cu capital mixt care au solicitat şi au pus la dispoziţie facilităţi pentru a-şi retehnologiza linii şi de a avea beneficii fiscale”.

Ludovic Orban, premierul României: „Decizia politică există şi în privinţa Remdesivir şi în privinţa Favipiravir. Problema este să existe companii care să aibă capacitatea să introducă în fabricaţie şi mai ales să existe îndeplinite condiţiile legale pentru a putea produce şi vinde pe piaţă aceste medicamente”.

Ioan Nani, director general Antibiotice Iași: „Ne-am adresat Ministerului Sănătăţii în a fi, să spunem, finanţaţi cu un credit nerambursabil de la Ministerul Finanţelor să realizăm un pilot de cercetare şi producţie la scară mică pentru soluţii injectabile divizitate în flacoane de sticlă. Pe acest lot de cercetare am putea face un lot de 10 milioane de doze pe an”.

În spitale ne folosim de ce primim de la Comisia Europena şi de multe ori au fost situaţii când medicamentul nu a existat pentru cei care aveau nevoie. Din iulie şi până în septembrie am avut donaţii de 12.000 de doze, iar în octombrie vor mai veni tot atâtea.

Potrivit unui studiu, publicat în aprilie de Institutul Naţional de Sănătate Publică din Statele Unite, folosirea Remdesivir în tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, în stare gravă, a redus numărul zilelor de spitalizare de la 15 la 11.

Iar producătoarea medicamenteului, compania farmaceutică Gilead, a arătat că 5 zile de tratament cu Remdesivir echivalează cu 10 zile de tratament obişnuit pentru persoanele cu forme severe.

Citește și...
UE a rezervat Remdesivir pentru șase luni. Cât costă tratamentul unui bolnav
UE a rezervat Remdesivir pentru șase luni. Cât costă tratamentul unui bolnav

Remdesivir pentru șase luni de zile și-a rezervat Uniunea Europeană la producător, pentru care va plăti peste 1 milard de euro. UE a încheiat un acord cu producătorul Gilead care prevede și prețul pentru o serie de tratament: 2.070 euro.

Orban: Există decizie politică în privinţa Remdesivir în România, însă problema e alta
Orban: Există decizie politică în privinţa Remdesivir în România, însă problema e alta

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că există o decizie politică în privinţa utilizării medicamentului Remdesivir în România, însă, în opinia sa, problema este alta.

Recomandări
Cinci oameni au fost găsiți morți într-o casă din Bascov, lângă Piteşti. Principalul suspect, de 53 de ani, a fost prins
Cinci oameni au fost găsiți morți într-o casă din Bascov, lângă Piteşti. Principalul suspect, de 53 de ani, a fost prins

Mai multe persoane au fost găsite moarte, marți, într-o casă din Bascov, lângă Pitești, în Argeș.

Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%
Isărescu, întrebat despre scumpiri: Se poate mai rău de atât. România a avut şi inflaţie de 200 - 300%

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că se poate mai rău de atât în cazul scumpirilor, precizând că România a avut şi inflaţie de 200 – 300%.

Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte
Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, transmite Reuters, conform Agerpres.