Medic: ”Virusul rezistă în aer minim 30 de minute. Să ne pregătim şi de valul doi”

Tudor Ciuhodaru
Agerpres

Medicul Tudor Ciuhodaru, care conduce comisia de coordonare şi monitorizare a infecţiei cu coronavirus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă "Nicolae Oblu" din Iași, a publicat un ”mic ghid anticovid” cu sfaturi pentru populație.

Ciuhodaru atrage atenția că noul coronavirus se transmite pe cale aeriană, dar și digestivă.

El afirmă că virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă, şi 4 zile pe diferite suprafeţe.

Legat de temperatură, mai spune doctorul din Iași, virusul ar putea rezista la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa 3 zile, pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie.

În acest sens, el dă drept exemplu Singapore, o țară cu temperaturi ridicate, unde peste 100 de infecţii cu COVID-19 au fost confirmate.

Citește și
spital timisoara
13 cadre medicale de la Spitalul CF Timișoara au demisionat, de frică să nu se infecteze

De asemenea, Ciuhodarul afirmă că noul coronavirus rezistă mai mult de 5 zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă etc.). Nu în ultimul rând, covid-19 se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată.

Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook:

 

”(Mic) ghid anticovid: ce trebuie să facem acasă, loc de muncă sau pe stradă.

Se transmite pe cale aeriană dar și (!!!) digestivă-,,boală a mâinilor murdare”- de aceea e important să ne spălăm corect și cât mai des pe mâini, după contact cu suprafețe contaminate.

Ghid de autoprotecție:

A. În spațiile închise (acasă/loc de muncă/spații publice): Igienizați

1. Suprafețe: Ideal este să dezinfectați cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool la 70°. Suprafețele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curățate cu prioritate: mânerele ușilor sau întrerupătoarele, cel puțin o dată pe zi.

2. Este de preferat să stați în încăperi în care podeaua poate fi curățată (evitați încăperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale. Pe cât posibil aerisiți camerele în mod regulat.

3. În bucătărie. Înainte de a găti și manipula mâncarea, spălați-vă mâinile și suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc.). Atenție! coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitați alimentele crude.

4. Este recomandat gătitul la 63°C timp de 4 minute (Agenția Națională de Securitate a Sănătății.

5. Nu uitați să curățați periodic cu atenție tacâmurile (prin înmuierea solutie cu dezinfectant diluată timp de cel puțin 15 minute sau în mașina de spălat vase la un program mai lung, la 60°).

6. Toalete: recomandăm curățarea și dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele și mânerelor cu înălbitor diluat la 0,5%

7. Lenjeria/hainele de stradă: se spală cu un ciclu de cel puțin 60°C pentru cel puțin 30 de minute (evitând să o scuturam, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).

B. Pe stradă:

1. Evitați deplasările și întâlnirire care nu sunt urgente, , transportul în comun la orele de vârf mai ales dacă aparțineți grupelor de risc (persoane în vărstă, deficiențe imunologice, patologie cardiacă, respiratorie sau metabolică (diabet).

2. Respectați igiena tusei sau strănutului (acoperiți nasul și gura).

3. Nu atingeți nasul, ochii, gura, fața (mai ales după contactul cu suprafețe contaminate)

4. Nu stați în vecinătatea persoanelor care tușesc sau strănută.

C. Oriunde și oricând:

1. (!!!) Nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și/sau cu o soluție pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce ați luat contact cu orice suprafața contaminată, după curățenie și în mod regulat în timpul zilei.

2. Purtați o mască chirurgicală în caz de tuse.

Și poate măcar acum parlamentarii vor adopta legea Ciuhodaru ce prevede predarea regulilor de igienă în toate școlile din România. Pentru a fi cu adevărat eficiente aceste reguli trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

Rețineți:

1. Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe. (!Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie. Peste 100 de infecţii cu COVID-19 au fost confirmate în Singapore, o ţară cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infecţii au fost raportate şi în ţări precum Brazilia, Argentina şi Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi că, totuşi, virusului îi prieşte vremea caldă) Rezistă mai mult de cinci zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă etc.)

2. Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7. (Hu Shixiong de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienţii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul „zero” pentru declanşarea noului coronavirus. „Pacientul zero”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit şapte persoane doar în timpul călătoriei (alţi patru au fost depistaţi pozitiv după).

3. Trebuie să ne pregătim şi de valul doi al virusului. Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruşi ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente”, a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.

4. Comisia Naţională de Sănătate din China a publicat un ghid pentru pacienţii vindecaţi de coronavirus în care recomandă autoizolarea la domiciliu (în camere separate şi bine ventilate şi să se spele frecvent pe mâini) pentru 14 zile post-externare iar spitalele trebuie să se pregătească să-i primească în termen de două săptămâni pentru o verificare a stării lor de sănătate.”

 

 

 

 

Citește și...
Marea Britanie a rămas fără un sfert din medici. ”Spitalele sunt la limită”
Marea Britanie a rămas fără un sfert din medici. ”Spitalele sunt la limită”

Unul din patru medici din Marea Britanie se află în concediu medical sau în carantină din cauza pandemiei de coronavirus, spune șeful Colegiului Regal al Medicilor.

13 cadre medicale de la Spitalul CF Timișoara au demisionat, de frică să nu se infecteze
13 cadre medicale de la Spitalul CF Timișoara au demisionat, de frică să nu se infecteze

Demisii în bloc la Spitalul Căi Ferate din Timișoara. 13 cadre medicale au demisionat de teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus sau pentru că nu au suficiente materiale de protecție.

144.500 de medici, asistente şi infirmieri luptă în România împotriva Covid. Iniţiativa
144.500 de medici, asistente şi infirmieri luptă în România împotriva Covid. Iniţiativa "adoptă un medic", lansată la Cluj

Sistemul medical va trece prin noi transformări după Ordonanța Militară dată duminică seară.

Situația din spitalele românești devine dramatică. Sute de cadre infectate și plecări în masă
Situația din spitalele românești devine dramatică. Sute de cadre infectate și plecări în masă

Printre cei infectați cu coronavirus în România se află 285 de cadre medicale. Teama, lipsa dotărilor și greșelile autorităților locale îi determină pe unii să abandoneze lupta.

Recomandări
Austria rămâne pe poziții și nu vrea România în Schengen. Nehammer: Ministrul de Interne vrea un calendar pentru primăvară
Austria rămâne pe poziții și nu vrea România în Schengen. Nehammer: Ministrul de Interne vrea un calendar pentru primăvară

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, și-a menținut, miercuri seara, poziția pe tema aderării României la Spațiul Schengen, în cadrul unei conferințe susținute alături de președintele PPE, Manfred Weber, de la Viena.

Putin acuză Occidentul că a tratat Rusia ca pe un cetățean de mâna a doua, negându-i dreptul de a exista
Putin acuză Occidentul că a tratat Rusia ca pe un cetățean de mâna a doua, negându-i dreptul de a exista

„Rusia va lupta pentru a-și apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile”, a spus din nou Vladimir Putin.

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023
Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023: Marea Dezvăluire, în exclusivitate pe VOYO