Dacian Ciolos cere noi teste ale dezinfectantilor din spitale. Contractele cu Hexi Pharma vor fi verificate de Minister

10-05-2016 19:26

Dacian Ciolos, conferinta Guvern

Premierul Dacian Ciolos si-a manifestat speranta ca in cursul zilei de miercuri sa fie facute publice primele rezultate pe testele de concentratie la produselor de la Hexi Pharma, teste realizate la ICECHIM.

"Sper eu ca incepand de maine sa avem primele rezultate la ICECHIM pe testele de concentratie care au fost facute pe probele prelevate de la Hexi Pharma, urmand ca in zilele urmatoare sa se preleveze probele si sa se faca testele si de la celelalte firme producatoare care livreaza produse in Romania. O sa le facem proportional si cu cota de piata, ca sa avem reprezentare cat mai buna a prezentei acestor produse in spitale. Obiectivul este sa ne asiguram ca produsele care se folosesc pentru dezinfectie in spitale sunt la calitatea scontata si isi fac treaba", a afirmat premierul in urma unei intalniri cu secretarii de stat din cadrul Ministerul Sanatatii, relateaza Agerpres.

Dacian Ciolos, care a preluat functia de ministru interimar al Sanatatii dupa demisia lui Patriciu Achimas-Cadariu, a spus ca vor fi continuate testele de sanitatie din spitale.

"Pe de alta parte am convenit sa continuam si testele de sanitatie in spitale, mai ales in spitale si in sectiile cele mai expuse riscurilor de infectie, teste incrucisate. S-a facut deja teste de sanitatie in toate spitalele, dupa cum stiti, cu anumite rezultate, in urma carora acum noi facem si aceste teste de concentratie, dar am hotarat sa reluam aceste teste de sanitatie incrucisate - de la un judet la altul, dar concentrate in prima faza pe spitalele sau sectiile cu risc de infectie cel mai mare", a explicat prim-ministrul.

Intrebat ce masuri va lua daca testele vor arata ca dezinfectantii sunt diluati, premierul a afirmat ca Procuratura isi face "treaba". "Pe o parte, este Procuratura care isi face treaba. Procuratura a luat probe cu sprijinul Politiei, asa cum am informat sambata, de la Hexi Pharma. Noi am spus ca vom face ancheta administrativa, cu obiectivul de a elimina din uz, fara a astepta rezultatele anchetei penale, imediat ce constatam ca produsele sunt neconforme. Le eliminam pentru ca spitalele sa le poata inlocui cu produse conforme", a sustinut Dacian Ciolos.

El a aratat ca testele pot fi realizate la ICECHIM cand este vorba de o decizie administrativa. "Testele de concentratie pot sa le faca. Ai nevoie de un laborator acreditat cand te duci sa dovedeste ceva in instanta. Eu iau o decizie administrativa si chimistul am nevoie sa imi spuna ca produsul respectiv are sau nu concentratia. Eu imi asum pe urma decizia administrativa", a adaugat seful Guvernului.

Precizarea sa legata de analizele de la ICECHIM vine dupa ce fostul ministru Cadariu a afirmat ca testele de sanitatie trebuie facute in laboratoare autorizate, pentru ca rezultatele acestora sa nu fie contestate in instanta. "Am ales sa facem analizele care puteau fi facute cel mai rapid de catre personal autorizat in laboratoare autorizate pentru a putea lua masurile administrative potrivite tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau sa apara probleme. Nu putem sa discutam despre analizele care nu sunt facute in laboratoare neautorizate, deoarece aceste lucruri pot sa coste Romania in justitie. In mod evident, analizele trebuie facute, dar cu un plan responsabil in conditiile respectarii legii", sustinea Achimas-Cadariu.

Ministerul Sanatatii: Contractele spitalelor cu Hexi Pharma vor fi verificate 

Contractele incheiate de spitalele din subordinea Ministerului Sanatatii cu firma Hexi Pharma vor fi verificate prin intermediul compartimentelor de audit si vor fi recoltate probe pentru stabilirea concentratiei si a substantelor active din dezinfectantii utilizati in spitalele unde probele de sanitatie nu au iesit conforme, la laboratorul ICECHIM, informeaza marti MS.

O serie de directii de actiune pe termen scurt la nivelul Ministerului Sanatatii au fost stabilite in cadrul intalnirii de lucru a premierului Dacian Ciolos, ministru interimar al Sanatatii, cu reprezentantii ministerului.

"In ceea ce priveste ancheta administrativa in cazul biocidelor, a fost dispusa masura recoltarii de probe in vederea stabilirii concentratiei si a substantelor active din dezinfectantii utilizati in spitalele unde probele de sanitatie nu au iesit conforme, la laboratorul ICECHIM. De asemenea, programul de control si preventie in ceea ce priveste utilizarea eficienta a dezinfectantilor va continua. Din punct de vedere al masurilor administrative, vor fi verificate prin intermediul compartimentelor de audit contractele incheiate de catre unitatile sanitare publice din subordinea Ministerului Sanatatii cu firma Hexi Pharma", se arata intr-un comunicat al MS.

De asemenea, au fost stabilite si masuri la nivel legislativ.

"La nivel legislativ, vor fi modificate cu celeritate o serie de acte normative menite sa imbunatateasca controlul si regimul utilizarii biocidelor, respectiv OMS 10/2010 in sensul testarii eficacitatii biocidelor la doua laboratoare acreditate, completarea listei documentelor pentru obtinerea avizului de punere pe piata, precum si depunerea periodica a doua rapoarte de testare a eficacitatii biocidelor de catre producator. Totodata, va fi completata H.G. 617/2014, in sensul inaspririi regimului pedepselor aplicabile in cazul declaratiilor de date false si nerespectarea continutului substantelor active de catre detinatorii autorizatiei de punere pe piata a biocidelor. O alta masura dispusa vizeaza aducerea la zi a Ordinului privind standardele testelor de sanitatie", precizeaza MS.
 

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO