Cum se va face testarea COVID-19 în şcoli. Explicaţii de la Andreea Moldovan, secretar de stat în MS

17-01-2021 08:13


Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a venit cu explicaţii despre testarea în şcoli duminică, la Ştirile ProTV ale dimineţii.

Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor pe 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri pentru ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor.

Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19. Doar cei care doresc și. se înscriu pe liste.

Despre provocările reînceperii cursurilor în clase discutăm acum cu medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:


"Dorim să venim cu nişte instrucţiuni foarte clare privind testarea antigen în şcoli", spune oficialul. 

 

Cine va fi testat în şcoli

 

"Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele asimptomatice senzitivitatea scade mult.

Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi."

 

Unde şi de către cine se va face testarea în şcoli

 

"Cel mai corect este să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un poteţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia."

"O parte din teste sunt în ţară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase şi cel mai important e să avem şi teste suplimentare".

"Testarea va fi făcută, în principiu, de personalul medical angajat al şcolilor."

"Începând de săptămîna viitoare vom organiza comunicări online cu cadrele didactice, ca să le aducem informaţiile medicale corecte."

 

Cum se înscriu angajaţii din învăţământ în etapa a doua de vaccinare

 

"Înscrierea la etapa a doua de vaccinare se va face tot prin locul de muncă, nu individual. Rugăm la răbdare, e greu de gestionat un astfel de volum de oameni. Fiecare director trebuie să înscrie angajaţii instituţiei de învăţământ pe care o conduce", a mai precizat Andreea Moldovan.


VIDEO PROTVPLUS.RO