Cum să ai o stare de bine și de ce e important pentru sănătatea psihică

psihic
Shutterstock

Starea psihică ne influențează foarte mult sănătatea, iar dacă suntem prea stresați sau deprimați un timp îndelungat, mai multe săptămâni la rând, ne putem îmbolnăvi grav.

Chiar dacă este destul de greu să ținem la distanță gândurile negative, există câteva soluții prin care putem obține o stare de bine, de liniște interioară, chiar și atunci când trecem prin momente mai dificile.

► Ce este starea de bine
► Starea de bine la locul de muncă
► Starea de bine în școală
► Cum să ai o stare de bine
► Factori care favorizează starea de bine

Ce este starea de bine

Starea de bine presupune optimism, gânduri pozitive și un echilibru interior, elemente care, cumulate, ne permit să ne simțim fericiți chiar dacă nu a intervenit o schimbare deosebită în viața noastră. Pratic, putem spune că starea de bine este „fericirea de zi cu zi”, o stare psihică datorită căreia ne putem desfășura activitatea în cele mai bune condiții, indiferent cu câte provocări ne confruntăm.

Un studiu recent, difuzat de postul de televiziune ABC News, a demonstrat că aproximativ 40% din starea noastră psihică poate fi controlată printr-un efort de voință, adică prin acțiuni și gânduri pozitive, prin urmare numai 60% depinde de circumstanțele în care ne găsim și de predispoziția genetică.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Starea de bine la locul de muncă

Deseori, suntem stresați la locul de muncă și nu ne simțim în largul nostru chiar dacă ne place echipa din care facem parte și suntem obișnuiți cu sarcinile pe care le avem de îndeplinit. Ca să nu ajungem la burnout, este important să echilibrăm corect viața profesională cu viața personală și să folosim câteva trucuri prin care ne putem deconecta un timp, potrivit realsimple.com.

Iată câteva soluții simple, pe care le poți încerca și tu, ca să obții o stare de bine chiar și atunci când ești la muncă:

● Fă o scurtă plimbare în timpul pauzei, ca să te relaxezi și să oferi corpului tău puțină mișcare, pentru că are mare nevoie de asta, mai ales dacă lucrezi la birou și stai pe scaun toată ziua.
● Vizionează un film amuzant în timpul pauzei - râsul stimulează organismul să producă endorfine, substanțe care te vor ajuta să te simți mai bine.
● Organizează-ți eficient spațiul de lucru - există o legătură clară, dovedită, între ordine și curățenie și starea de bine pe care o avem.
● Ascultă muzică în timp ce lucrezi - un studiu realizat în 2019 de Institutul de Neurologie Montreal a demonstrat că muzica stimulează producția de dopamină, un hormon asociat cu plăcerea.

Starea de bine în școală

Efortul necesar pentru a învăța lucruri noi la școală poate să creeze o stare de anxietate, care riscă să ducă, în timp, la extenuare. Ca să poți obține cele mai bune rezultate la studii, este important să-ți poți menține o stare de bine chiar și atunci când înveți pentru teste sau examene.

O soluție eficientă în acest scop este practicarea unei strategii numite „mindfulness”, care înseamnă, de fapt, acceptarea gândurilor și emoțiilor pe care la ai, fără să acționezi însă față de ele. Practic, îți concentrezi atenția pe tot ceea ce simți și gândești „aici și acum”, devenind foarte conștientă de trăirile tale și acceptându-le. Această analiză conștientă te va ajuta să controlezi anxietatea și să depășești cu bine perioadele tensionate care apar mereu în preajma examenelor, scrie Connections Academy.

Cum să ai o stare de bine

Indiferent de provocările cu care te confrunți, la școală sau la locul de muncă, există câteva metode pe care le poți încerca oricând, ca să ajungi la o stare de bine:

● Poartă ținuta ta preferată și ieși la o plimbare! - chiar dacă nu au nimic important de rezolvat în ziua respectivă, ai grijă de tine și aranjează-te, pentru că te vei simți mult mai bine imediat ce te vei privi în oglindă.

● Ai grijă să dormi suficient! - Trebuie să dormi cel puțin 8 ore pe noapte pentru ca organismul tău să se refacă și să începi o nouă zi plină de energie.

● Bucură-te de o gustare sănătoasă! - deși există tentația să te refugiezi în dulciuri și produse fast-food din cauza stresului, o gustare sănătoasă te va ajuta mult mai mult, prin urmare pregătește-ți în fiecare zi cel puțin o porție din legumele sau fructele care îți plac.

● Bea suficientă apă! - corpul trebuie să fie bine hidratat pentru a funcționa normal, altfel nu te vei simți în largul tău.

● Fă mișcare - mergi la sală, la înot, la plimbare, la dans sau cu bicicleta, orice activitate fizică îți face plăcere, sunt recomand[ri din partea profesorilor de la London's Global University.

Factori care favorizează starea de bine

Înainte să alegi cele mai potrivite metode pe care să le aplici pentru a obține o stare de bine, trebuie să știi că există mai mulți factori care o favorizează. Cei mai importanți sunt:

● Odihna - aproximativ 8 ore de somn pe noapte și, dacă ai posibilitatea, momente de odihnă chiar și în timpul zilei

● Dieta echilibrată - bazată pe legume, fructe și fibre

● Relaxarea - care se poate obține prin programarea unor activități care îți fac plăcere (plimbare, spectacole de teatru, concerte, lectură, ascultarea muzicii preferate, dans, sport etc.)

● Efort fizic - mișcarea este foarte importantă, dar nu trebuie să practici sport de performanță, chiar și o plimbare te poate energiza și liniști.

Toate aceste aspecte sunt importante ca să ajungi la o stare de bine, indiferent de dificultățile cu care te confrunți. Desigur, există și alte soluții pe care le poți încerca, în funcție de personalitatea ta, scrie Life Hack.

Spre exemplu, unele persoane se simt bine atunci când se implică în proiecte caritabile, iar alții vor să fie cât mai activi și să învețe mereu lucru noi sau să-și testeze limitele cu diferite provocări. Prin urmare, încearcă orice crezi că te-ar ajuta să atingi un echilibru interior și să te simți cât mai bine cu tine!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ploaia a afectat două săli de operaţie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Spațiile vor fi reabilitate
Ploaia a afectat două săli de operaţie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Spațiile vor fi reabilitate

Plafonul de la două săli de operaţie din cadrul blocului operator al Secţiei Chirurgie Generală 1 de la etajul doi al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu a fost afectat de infiltraţii cauzate de ploaie.  

Încă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă
Încă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a afirmat, marţi, că în România s-au înregistrat, până în prezent, 13.000 de cazuri de rujeolă, fiind şi decese. Cel de-al 14-lea deces a fost înregistrat la o persoană cu comorbidităţi.

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.  

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.