Cum ne protejăm de ger. Sfaturile specialiștilor pentru a face față frigului polar
În acest weekend am avut cele mai geroase nopți din acest an, cu temperaturi care s-au resimțit de până la minus 22 de grade celsius, mai ales la munte.
Toată România a tremurat din rărunchi. Duminică după-amiază, gerul s-a mai domolit, iar temperaturile au ajuns spre 0 grade.
De luni, în toată țară ar trebui să avem temperaturi pozitive, spun meteorologii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dimineață, sub minus 5 grade Celsius, hainele întinse la uscat, pe balcon, îngheață extrem de rapid. O dovedește acest experiment.
"Este ora șapte și 10 minute. Așteptăm să vedem în cât timp îngheață. Deja s-a răcit extrem, extrem de tare în doar 20 de secunde în partea de sus a înghețat (...) în 2 minute și 20 de secunde este înghețată și în partea de jos. Mâneca e bocnă, au trecut doar 3 minute de când am scos-o afară."
Când temperaturile devin negative consumăm mai multă energie decât în mod obișnuit, și punem presiune pe corp, spun specialiștii.
Schimbările bruște de temperatura ne afectează și ele, pentru că sunt un șoc termic pentru organism.
Delia Ciucă, medic de familie: "Ne influențează imunitatea datorită faptului că variațiile sunt un factor stresor pentru organism, deci organismul trebuie să se adapteze tot timpul la temperaturile de azi pe mâin. Să nu uităm să dormim suficient, pentru că și somnul afectează imunitatea. Atunci avem șanse destul de mari să nu ne îmbolnăvim."
Important este să ne și hidratăm și să avem o alimentație potrivită. Dacă avem anumite pofte este bine să le îndeplinim, pentru că organismul știe și singur ce nevoi are.
Adrian Copcea, medic primar nutriționist: "Avem nevoie de o diversitate de proteine și de sursele de vitamine, e o perioada foarte importantă să nu uităm de fructe și legume, ouă, brânză, sunt foarte bune. Hidratatarea este importantă, din ceaiuri, supe, inclusiv sucurile de fructe."
Bine ar fi să ne protejăm și pielea, care - nehidratată - poate crapa din cauza frigului și pot apărea și alte probleme, inclusiv eczeme.
De astăzi, temperaturile încep să urce, potrivit meteorologilor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!