Carne provenită de la vite bolnave, vândută în Europa. Măsurile promise de autorități


Ultimul update: Vineri 01 Februarie 2019 14:48
Data publicarii: Vineri 01 Februarie 2019 12:58
Categorie: Stiri Sanatate

Autorităţile poloneze nu ştiu ce asigurări să le mai dea partenerilor europeni, inclusiv României, după scandalul cărnii contaminate, dezvăluit într-un reportaj TV.

Ţara noastră se numără printre cele zece state unde a ajuns carne provenită de la vite bolnave din Polonia. Lotul suspect, depistat la o companie din Ilfov, a fost retras de la vânzare şi distrus până să ajungă la clienţi.

Autorităţile poloneze au promis că vinovaţii vor fi pedepsiţi și au anunţat că vor instala camere de supraveghere în abatoare şi vor spori controalele.

La trei zile după difuzarea reportajului şocant, cu vite bolnave duse la tăiere şi carne în stare de degradare, însă curăţată înainte de a fi trimisă spre vânzare, autorităţile veterinare din Polonia au ieşit să dea asigurări.

Pawel Niemczuk, şeful agenţiei sanitar veterinare din Polonia:Proprietarii fermelor, compania care a cumpărat carnea şi abatorul, vor fi trase la răspundere. Poliţia a deschis o anchetă. Procurorii le vor aduce sigur acuzaţii în acest caz."

Asta în condiţiile în care carnea a ajuns şi în zece ţări europene, între care şi România.

Pawel Niemczuk, şeful agenţiei sanitar veterinare din Polonia: „E vorba de 9.500 de kilograme de carne posibil contaminată. Din aceasta, 2.701 kg au ajuns în ţări din Uniunea Europeană. Toată cantitatea a fost scoasă de la vânzare."

Oficialii din domeniul sanitar de la Varşovia le-au transmis ţărilor care au importat carne cu probleme că e vorba de un caz izolat şi că industria cărnii din Polonia e sigură.

Pawel Niemczuk, şeful agenţiei sanitar veterinare din Polonia:Vecinii noştri ne-au întrebat ce acţiuni am luat şi ce vom face mai departe. Cred că am convins toate ţările Uniunii Europene că vorbim de un caz izolat. Problema s-a rezolvat şi nu se va mai repeta."

Dezvăluirile apar într-o anchetă realizată de reporterii postului TVN. Un jurnalist s-a angajat şi a lucrat timp de trei săptămâni în abatorul suspect, timp în care a descoperit că proprietarii cumpărau de pe internet vite bolnave şi le sacrificau noaptea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Polonia a exportat 2.700 de kg de carne de vită suspectă spre UE, inclusiv în România
În România a intrat carne de vită de la animale bolnave din Polonia. Anunțul ANSVSA
VIDEO PROTVPLUS.RO