Aplicatiile care ne atentioneaza cand apropiem prea mult tableta de ochi. Bolile la care ne expunem

11-05-2016 12:48

Strabism si miopie - sunt boli tot mai des intalnite la adolescenti si copii cu varste tot mai fragede. Oftalmologii spun ca de vina sunt telefoanele mobile si tabletele de care juniorii isi dezlipeasc cu greu privirile.

In special copiii tin ochii tot mai aproape de dispozitivele electronice, iar asta agraveaza problemele. Pentru a preveni aparitia bolilor oftalmologice, au fost create aplicatii care, instalate pe smartphone, il avertizeaza pe utilizator cand apropie aparatul prea mult de ochi.

Oftalmologii spun ca, folosite peste 4 ore pe zi, dispozitivele omniperezente ca telefonul sau tableta devin inamici ai ochilor.

Copiii si adolescentii sunt cei mai expusi imbolnavirii, mai ales ca tin dispozitivele foarte aproape de ochi.

ANCA GEORGERSCU, medic primar oftalmolog: "Cu cat varsta copilului estre mai mica si timpul petrecut la gadgeturi este mai mare, iar distanta fata de aceste jucarii, cum le vad ei, este mai mica, cu atat efortul ocular este mai mare si problemele care apar, de asemenea."

In incercarea de a proteja pe cei dependenti de smartphone, un producator de telefoane a lansat o aplicatie gratuita care odata instalata ii avertizeaza pe utilizatori cand apropie aparatul prea mult de ochi.

Studiile arata ca intervalul critic de aparitie a bolilor de ochi determinate de telefoane sau tablete este cuprins intre 7 si 16 ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO