Alexandru Rafila despre criza sanitară: Controlul este în pericol să fie pierdut
Alexandru Rafila consideră că, în ceea ce priveşte criza epidemiologică din România „controlul este în pericol să fie pierdut”, afirmând că, dincolo de creşterea numărului de cazuri, în viaţa reală ne confruntăm cu situaţii foarte dificile, scrie News.ro.
El explică numărul mare de decese asociate COVID-19 din România prin faptul că nu există „o uniformitate” în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor.
„Situaţia nu este ţinută sub control sau, să nu dăm o tentă care ar putea fi considerată politică: controlul este în pericol să fie pierdut. Dincolo de creşterea numărului de cazuri, în viaţa reală ne confruntăm cu situaţii foarte dificile, în care multe persoane bolnave nu au acces la un diagnostic la timp, nu au acces la un transfer într-o unitate medicală la timp şi lucrurile astea, dacă acum sunt sporadice, pot deveni o regulă”, a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.
El susţine că atunci când acest lucru se va întâmpla, „atunci oamenii cred că mulţi se vor speria, mulţi se vor revolta şi lucrul ăsta ar trebuie evitat tocmai ca să nu aibă impact politic”.
Rafila a dat exemplul părinţilor unui cunoscut din judeţul Prahova, oameni de peste 80 de ani, cu febră, care au aşteptat două zile să vină ambulanţa şi alte două să primească rezultatele testelor pentru depistarea COVID-19.
„Sunt lucruri care sunt serioase, se întâmplă în mai multe locuri din ţară, nu spun că e generalizat, dar ele sunt în mod evident îngrijorătoare şi pot să devină ameninţătoare de viaţă”, a adăugat Rafila.
El spune că situaţiile de „confuzie şi imposibilitate de a acorda asistenţă medicală” pot deveni o regulă.
„Nu putem să mizăm doar pe rezistenţa naturală a românilor” a afirmat Alexandru Rafila.
Întrebat de ce se moare în România, medicul a replicat: „Opinia mea este că este o lipsă de uniformitate a instituţiilor medicale care acordă asistenţă pacienţilor infectaţi COVID”.
Întrebat dacă această afirmaţie presupune că sunt zone în România în care şansele de supravieţuire ale pacienţilor sunt mai mari, Rafila a răspuns: „Exact”.
În acest context, Alexandru Rafila susţine că, deşi există un protocol pentru tratarea cazurilor, „niciodată nu o să putem discuta de asigurarea condiţiilor de asistenţă medicală spitalicească” uniformă de la o localitate la alta, dar şi că „există diferenţe notabile şi din punct de vedere al resursei umane disponibile calificate din sistemul sanitar”.
El consideră că „fiecare dintre pacienţii infectaşi COVID-19 ar trebui să fie obiectul unei analize după anumiţi indicatori”.
Totodată Alexandru Rafila a răspuns la întrebarea ce ar fi făcut dacă era în locul ministrului Nelu Tătaru: „În primul rând, aș fi circulat mai puțin prin țară în vizite de lucru. Nu cred că este momentul vizitelor de lucru”.
În opinia lui Alexandru Rafila, trebuia înființat un centru operativ la nivelul ministerului, în care fiecare să aibă atribuții și răspunderi clare și să se asigure că zona lui are alocate toate resursele necesare. El spune că în momentul de față organigrama ministerului nu prevede aceste lucruri, iar atribuțiile sunt amestecate.
„În momentul de față trebuie făcută la nivelul Ministerului Sănătății - de fapt, am și propus acest lucru în luna aprilie, cred - trebuie făcut un centru operativ cu atribuții foarte clare pentru ministrul Sănătății, secretarii de stat, corelarea acestor persoane, care trebuie să fie în fruntea unor activități, în modul următor: trebuie să am un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistența medicală, un responsabil pentru logistică. În fiecare zi trebuie să existe niște ședințe operative de evaluare a situației din teren și o alocare de resurse și de nevoi pentru fiecare dintre județele din țară.
Sursa: News.ro
Etichete: romania, coronavirus, alexandru rafila, cazuri,
Dată publicare:
17-10-2020 15:01