Testul de 5 lire al cercetatorilor britanici care ne spune cat de predispusi suntem la cancer
Cercetatorii britanici se lauda cu o descoperire "de proportii", pe care o numesc "cel mai mare pas inainte" in domeniul cancerului mostenit genetic.
Peste 200.000 de oameni au participat la un studiu pentru a identifica acei markeri genetici care, peste ani, inseamna o tumoare.
57% din riscul unui cancer e dictat de ADN, iar cercetatorii cred ca modul de diagnosticare, dar si de tratament, au nevoie de schimbari radicale.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Intr-un laborator din Cambridge, un robot "vaneaza" markere genetice pe care le mostenim cu totii. Unele ne maresc riscul de a ne imbolnavi de cancer, altele ne protejeaza de boala.
Mai exact, este vorba de 83 de modificari de ADN "responsabile" cu tumorile maligne la san, ovare sau prostata.
Cercetatorii au folosit ceea ce numim un cip ADN pentru a examina mostrele a 200.000 de variatii genetice. O versiune simplificata a acestei tehnologii ar putea fi in curand introdusa si in spitale: pacientii dau o mostra de saliva si isi primesc un "profil al cancerului" la scurt timp. Totul ar costa doar 5 lire sterline."
In acest moment medicii stiu ca femeile purtatoare ale genei BRCA 1 au un risc cu 70% mai mare de a se imbolnavi de cancer la san.
Wendy e una dintre ele, iar fiica ei a mostenit-o. Desi nu au fost diagnosticate cu o tumoare, ambele au decis sa-si faca operatie de mastectomie.
Noul test le-ar putea preveni pe paciente ca riscul e de 90 sau chiar 100%, din cauza cumularii mai multor modificari genetice. Sau, dimpotriva, sub 30%, daca au mostenit si genele "protectoare".
Rezultatele studiului ridica insa si dileme etice, unii intrebandu-se daca oamenii ar trebuie sa stie dinainte ca ADN-ul ii condamna la o boala incurabila.