Dăncilă, în Parlament: ”Au apărut multe manipulări şi românii au dreptul să ştie adevărul”

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Viorica Dăncilă a fost luni în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Opriţi Ordonanţa Lăcomiei, Ordonanţa care bagă România în faliment", la solicitarea PNL.

Declarațiile politice au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Șeful Guvernului a spus de la microfonul plenului Camerei Deputaților că aceste taxe nu au fost inventate de România şi că solicitările opoziţiei cu privire la măsura legislativă sunt ”nefondate”.

De asemenea, Dăncilă a afirmat că Ordonanţa de urgenţă 114/2018 conţine un set de măsuri de stimulare a dezvoltării economice, prin creşterea nivelului de investiţii, prin susţinerea proiectelor cu beneficii directe pentru cetăţeni

"Din prima zi a mandatului am spus că voi veni în faţa dvs de fiecare dată când va fi nevoie pentru a prezenta activitatea desfăşurată de Guvern, Parlamentul reprezentând esenţa democraţiei. Motivul îl reprezintă OUG 114. Deşi solicitarea Opoziţiei cu privire la acest act normativ are în vedere doar opiniile nefondate exprimate în spaţiul public cu privire la anumite prevederi ale acestei ordonanţe, şi nu la textul în ansamblul său, consider că prezentarea măsurilor luate prin acest act normativ este binevenită. Pentru că au apărut multe manipulări şi românii au dreptul să ştie adevărul. Actul normativ conţine un set de măsuri ce au în vedere stimularea dezvoltării economiei, prin creşterea nivelului de investiţii şi prin susţinerea proiectelor cu beneficii directe pentru cetăţeni. România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe ţări din Uniunea Europeană", a afirmat prim-ministrul.

Citește și
Romania si Uniunea Europeana
OUG 114. Încă un avertisment pentru România din partea oficialilor europeni
Cele 14 cuvinte scrise de Cristian Tudor Popescu, imediat după ce Călin Georgescu a ajuns pe primul loc în rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale

Viorica Dăncilă a arătat că România îşi îndeplineşte cu succes misiunea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, de la preluarea mandatului fiind închise mai multe dosare decât în timpul preşedinţiei Austriei.

"Dumneavoastră vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble faţă de restul cetăţenilor din UE? (...) Deranjează pe cineva că noi gândim româneşte? Prin Ordonanţa 114 am urmărit ca aceste miliarde de euro să ajungă în bugetul statului pentru construcţia de şcoli, spitale şi autostrăzi. (...) Abrogarea ar însemna anularea creşterilor de venituri, investiţii şi facilităţi", a subliniat şeful Executivului.

Senatorii PNL poartă banderole albe, în semn de protest faţă de adoptarea de către Guvern a OUG 7/2019 referitorare la legile Justiţiei şi a OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri fiscal-bugetare, liberalii solicitând abrogarea acestor acte normative.

"Grupul PNL înţelege să protesteze faţă de maniera în care majoritatea PSD - ALDE înţelege să guverneze România, eludând mecanismul parlamentar. Mă refer aici atât la OUG 7/2019, cât şi la OUG 114/2018 şi vă aducem la cunoştinţă că este inacceptabilă maniera în care Guvernul PSD - ALDE reuşeşte să eludeze majoritatea parlamentară. Vă informăm că vom continua protestul până când veţi abroga OUG 7 şi OUG 114", a anunţat, în plen, senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Sinteza declarațiilor premierului Viorica Dăncilă:

- Din prima zi a mandatului de PM am spus că voi veni în fața dvs de câte ori va fi nevoie, Parlamentul reprezântând chintesența democrației. Motivul pentru care mă aflu în fața dvs este ordonanța 114. Sunt doar opiniile nefondate exprimate în spațiul public.

- Consider că măsurile sut bine venite. Românii trebuie să știe adevărul. Actul normativ conține o serie de măsuri pentru creșterea economică. România nu a inventat aceste taxe, ele au fost impuse în mai multe țări din UE.

- Românii au cu ce se mândri. Dvs vi se pare normal ca românii să plătească dobânzi duble față de restul cetățenilor din UE? Iar în cazul facturilor la energie nu vă doriți ca prețul plătit de consumatorii casnici să fie cel corect?

- Am luat aceste măsuri în urma unor analize serioase. Avem această responsabilitate politică și guvernamentală de a ne îngriji ca cetățenii să fie principalii beneficiari ai creșterii economice.

- Deși pretinșii specialiști discută despre impactul negativ al măsurilor Guvernului, uită că cel mai important capitol se referă la investiții.

- Prin OUG 114 s-a înființat Fondul de Dezvoltare și Investiții. Finanțăm dezvoltarea uniformă a comunităților locale. În următoarele zile se vor publica normele de aplicare, astfel încât în cel mai scurt timp unitățile administrativ teritoriale să depună proiecte.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan i-a spus Vioricăi Dăncilă că a transformat „viaţa românilor într-un coşmar”.

„Doamna Dăncilă, vă citez: cât timp voi fi prim-ministru, nu voi introduce nicio taxă nouă. Punct. Această declaraţie vă aparţine şi este din ziua învestirii dvs. Astăzi putem spune că aţi minţit din prima zi de mandat. Aţi semnat ordonanţa lăcomiei. Aţi adoptat această OUG cu 3 zile înainte de finalul anului, fără niciun fel de dezbatere. (...) Răspunderea legală şi politică e în primul rând a premierului, nici a preşedintelui, nici a consilierilor condamnaţi pentru corupţie”, a spus Turcan.

Ea a precizat că îi cere premierului să spună dacă mai susţine ordonanţa, fără a face apel la greaua moştenire, fără solicitări de consens, fără să invoce greaua moştenire.

Ordonanţa de urgenţă 114/2018 a fost înregistrată la Senat, iar termenul de dezbatere şi adoptare a expirat vineri, actul normativ nefiind înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, în lipsa unui raport al Comisiei de buget-finanţe.

Conducerea Senatului urmează să anunţe în plen depăşirea termenului şi adoptarea tacită a Ordonanţei, după care actul normativ poate fi trimis pentru dezbatere Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Potrivit unor surse parlamentare, în urma unor discuţii, care erau programate în această săptămână, ale premierului şi ale ministrului de Finanţe cu reprezentanţi din sistemul bancar, energie şi comunicaţii, Viorica Dăncilă ar putea anunţa, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora prim-ministrului, eventuale modificări la OUG 114/2018.

Marţi, ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a solicitat Comisiei de buget a Senatului, sesizată pentru raport, amânarea discutării Ordonanţei.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată de Guvern la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Gigi Becali, „turbat“ după primele rezultate la prezidențiale: candidatul pe care l-a călcat în picioare
Citește și...
Tudose, despre OUG114: Ceea ce se face acum frizează absurdul
Tudose, despre OUG114: Ceea ce se face acum frizează absurdul

Fostul premier Mihai Tudose, şeful de campanie al Pro România, a declarat, duminică, că tot ceea ce se întâmplă cu Ordonanţa de urgenţă 114/2018 "frizează absurdul".

OUG 114. Încă un avertisment pentru România din partea oficialilor europeni
OUG 114. Încă un avertisment pentru România din partea oficialilor europeni

România a primit încă un avertisment din partea oficialilor europeni, de această dată din cauza modificărilor aduse prin OUG 114/2018.

OUG114, care impune noi taxe băncilor şi companiilor din energie, adoptată tacit în Senat
OUG114, care impune noi taxe băncilor şi companiilor din energie, adoptată tacit în Senat

Ordonanţa 114, care impune noi taxe băncilor şi companiilor din energie, a fost adoptată tacit, vineri, de Senat, fără nici o modificare faţă de forma iniţială, aprobată de Guvern în decembrie anul trecut.

OUG 114. PNL afirmă că agenția Standard & Poor's ar putea schimba evaluarea României
OUG 114. PNL afirmă că agenția Standard & Poor's ar putea schimba evaluarea României

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a afirmat vineri că experţii Standard & Poor's "au transmis oficialilor guvernamentali" că agenţia va schimba perspectiva evaluării pentru România, dacă nu se vor face modificări la OUG 114/2018.

Noi modificări la controversata Ordonanţă 114. Ce taxe ar putea fi eliminate
Noi modificări la controversata Ordonanţă 114. Ce taxe ar putea fi eliminate

Ministrul Finanţelor ia în considerare să excludă o serie de active din lista celor taxate prin OUG 114.

Recomandări
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi

Cu peste 99% dintre secții numărate, candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc în rezultatele parțiale publicate de AEP. Georgescu are peste 2 milioane de voturi și un avans detașat.

Rezultate prezidențiale. Călin Georgescu, pe primul loc în 13 judeţe şi în diaspora. Lasconi, în 5 judeţe şi în București
Rezultate prezidențiale. Călin Georgescu, pe primul loc în 13 judeţe şi în diaspora. Lasconi, în 5 judeţe şi în București

Candidatul independent Călin Georgescu este pe primul loc la alegerile prezidenţiale în 13 judeţe şi în diaspora, iar Elena Lasconi este câştigătoare în 5 judeţe şi în Bucureşti.

Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii

Candidatul independent Călin Georgescu conduce în continuare cu 22,86% din voturile exprimate, după centralizarea a peste 99% din procesele verbale.