"Ii puteti spune zona euro, dar vor fi mai putine tari". Noile reguli pe care Germania le va impune

Angela Merkel

Partidul condus de Angela Merkel, Uniunea Democrata Crestina, ar putea adopta o motiune, la congresul anual al acestei formatiuni de saptamana viitoare, care va permite membrilor UE sa iasa din zona euro.

Norbert Barthle, un oficial al acestui partid, citat de Bloomberg, a declarat ca aceasta rezolutie va da posibilitatea oricarui stat din Uniunea Europeana sa renunte la moneda unica fara sa-si piarda calitatea de membru al UE. Aceasta prevedere a fost acceptata de Uniunea Democrata Crestina (UDC) si va fi supusa dezbaterii la viitorul congres al acestei formatiuni, care va avea loc pe 14-15 noiembrie la Leipzig.

"Aceasta motiune va fi adoptata, sunt sigur. Orice tara care va dori sa renunte la euro va putea sa faca acest lucru, pe propria raspundere, fara sa mai dea socoteala." a precizat politicianul german.

Orice incercare a Germaniei de a permite unui stat sa renunte la euro, fapt care nu este prevazut in legislatia actuala a membrilor UE, ar avea nevoie de schimbari ale tratatului pentru a intra in vigoare. Iar acest lucru se poate produce numai cu sprijinul partenerilor europeni ai Germaniei.

"Acest proiect va intra in platforma program a partidului nostru si va viza modificarea tratatului din zona euro." a declarat Norbert Barthle. Cu toate acestea, pentru a deveni o politica guvernamentala, va fi nevoie de acceptul tuturor celor trei partide din coalitia Angelei Merkel si chiar de sprijinul opozitiei in Parlament.

Citește și
Christine Lagarde - COVER
Christine Lagarde, directorul FMI: "Economia globala risca sa intre intr-o decada a pierzaniei"
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

"Inca ii puteti spune euro, dar vor fi mai putine tari", a mai spus un alt oficial, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au vorbit prima data de acest proiect la inceputul lunii noiembrie, cand s-au intalnit pentru programul de salvare a Greciei si au spus ca intentia Greciei de a organiza un referendum pe tema unui nou imprumut va reprezenta un vot pe tema iesirii sau mentinerii Greciei in zona euro. Apoi insa, premierul George Papandreou a anulat referendumul.

La scurt timp dupa preluarea functiei de presedinte al Bancii Centrale Europene, pe 3 noiembrie, Mario Draghi a declarat ca nu este ilegitim sa pui sub semnul intrebarii mentinerea Greciei in zona euro. Insa, chiar si asa, actualul tratat al Uniunii nu permite unui membru sa iasa din Euro si este greu de imaginat ca asa ceva s-ar intampla, a mai adaugat el, citat de Bloomberg.

Citeste si:

Unic in fotbalul mondial! La ce 'TROC' s-a putut gandi Becali! Propunere incredibila pentru Borcea, inainte de derby

Asa ceva nu exista! MORI DE RAS! VIDEO Cel mai IDIOT moment cu blonde pe un stadion

Razbunarea Craiovei! Mircea Sandu a picat in dizgratia lui Platini, UEFA se pregateste sa-i aplice o lovitura DURA: vrea sa-l suspende

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Premierul George Papandreou si-a dat demisia. Grecia intra in epoca politicii de
Premierul George Papandreou si-a dat demisia. Grecia intra in epoca politicii de "uniune nationala"

Premierul Greciei, George Papandreou, si-a prezentat demisia miercuri dupa-amiaza, a anuntat Mediafax, care citeaza AFP. Politicianul a luat aceasta decizie pentru a facilita instalarea unui nou guvern interimar de coalitie.

Christine Lagarde, directorul FMI:
Christine Lagarde, directorul FMI: "Economia globala risca sa intre intr-o decada a pierzaniei"

Seful Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat ca economia globala risca sa fie aruncata intr-o "decada a pierzaniei". Ea a explicat ca actuala criza a datoriilor suverane din Europa a influentat negativ economia globala.

Pentru 68% din nemti, Grecia NU mai are un viitor in zona euro.
Pentru 68% din nemti, Grecia NU mai are un viitor in zona euro. "Cand o va exclude Seriful Merkel?"

Peste doua treimi dintre germani sunt de parere ca Grecia nu are un viitor in zona euro, potrivit unui sondaj publicat duminica de saptamanalul Focus, relateaza AFP.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.