Tăriceanu: Mă surprinde şi mă dezamăgeşte profund atitudinea Ambasadei americane

calin popescu tariceanu
Inquam

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Mamaia, că este dezamăgit profund de atitudinea Ambasadei americane.

Tăriceanu a spus, în cadrul întâlnirii cu jurnaliştii, că principala problemă a României o reprezintă lipsa de respect pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, relatează news.ro.

“Din păcate, în România, într-o zonă a societăţii, într-o zonă politică şi nu numai în zona politică a partidelor, dar şi în zona civilă, văd de dimineaţă până seara unii care agită problema corupţiei. Problema corupţiei este o problemă în toate ţările Uniunii Europene şi în toate ţările din lume, inclusiv în România, dar principala problemă a României este lipsa de respect pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Şi eu m-aş fi aşteptat ca un partid care a fost în trecut liberal să se preocupe de libertatea cetăţenilor, şi nu să aplaude, cum spunea colegul meu Vosganian, defilarea cătuşelor. Dar e problema lor”, a afirmat liderul ALDE.

El consideră că în România a fost creat un sistem paralel de putere, iar aceste forţe încearcă să-şi menţină poziţiile obţinute în ultimii zece ani prin decizii care au transformat România în orice altceva, dar nu într-un stat de drept.

“Mă preocupă însă că intelectuali de prestigiu nu văd care este problema fundamentală, că în România s-a creat un sistem paralel de putere, că puterea în loc să fie exercitată în mod democratic este exercitată de alte forţe care acum încearcă cu disperare să-şi păstreze poziţiile obţinute în ultimii 10 ani printr-o serie de decizii care au transformat România în orice altceva, dar nu într-un stat de drept”, a menţionat Tăriceanu.

Citește și
parlament
Ce au decis liberalii la Neptun: Stoparea creşterii ”aberante” a salariului minim
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

El s-a declarat dezamăgit de atitudinea Ambasadei SUA, spunân că ambasadorii nu văd că în România normele juridice elementare nu sunt respectate.

“Şi sigur că nu pot să nu fac referire directă la atitudinea unor ambasade şi a unor ambasadori şi pe mine mă surprinde şi mă dezamăgeşte profund atitudinea Ambasadei americane pentru că şi eu ca şi alţi români am privit cu admiraţie, şi nu de ieri de azi şi generaţiile trecute la o Americă care este prin esenţă ţara libertăţilor şi în care liberatatea şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt respectate. Din păcate, văd că aceşti ambasadori nu se preocupă şi se fac că nu văd că în România normele elementare juridice nu sunt respectate şi avem permanent abuzuri şi excese în justiţie care au dus România pe un nedorit loc întâi în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în privinţa proceselor pierdute la CEDO”, a menţionat preşedintele ALDE.

El a mai spus că judecătorii se simt timoraţi de către procurori şi justiţia nu poate funcţiona independent.

“Ce dovadă mai bună avem că există o problemă imensă în justiţie, că justiţia nu poate să funcţioneze independent, că judecătorii se simt timoraţi de procurori că am ajuns într-o republică dictată de către procurori. Ăsta este modelul politic pe care ambasada SUA în România îl promovează ? Am seriose întrebări în această privinţă şi îndoieli. Sunt profund dezamăgit de această atitudine. Dacă nu cumva există un demers deliberat şi care urmăreşte cu totul şi cu totul altceva”, a mai declarat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că dacă un demnitar român promovează o firmă românescă va fi acuzat de trafic de influenţă, dar ambasadele străine îşi promovează firmele şi interesele.

“România, de 27 de ani, încet - încet a devenit o ţară care este o excelentă piaţă de desfacere. Văd că vin firme peste firme care propun contracte de achiziţii publice, de înzestrări în armată şamd şi care vor să pună la respect pe toată lumea, vorbindu-ne şi dându-ne lecţii de corupţie. Există o diferenţă de tratament. Dacă un demnitar român ar promova o firmă românească ar fi imediat acuzat bineînţeles de trafic de influenţă, dar ambasadele străine au văzut că nu există aliaţi mai buni în acest demers al lor de a-şi promova firmele şi interesele lor decât DNA-ul. Ei nu au nevoie să mai facă altceva, decât să vină pe această piaţă în care toate firmele româneşti au fost decapitate, toţi au fost trimişi la plimbare, nu mai există o firmă importantă de lucrări publice românească, toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firmele străine”, a menţionat Tăriceanu.

El consideră că acţiunea DNA le pregăteşte terenul, iar sub formula de luptă împotriva corupţiei încearcă menţinerea actualei stări de lucruri.

“Nu vi se pare că această acţiune a DNA le pregăteşte terenul într-un mod admirabil şi atunci sigur că îşi permit ca sub această formulă abilă a luptei împotriva corupţiei să critice orice şi să încerce să menţină actuala stare de lucruri ? Ba da. Mie mi se pare că asta se întâmplă în România, este o acţiune iresponsabilă a celor care au procedat în acest fel în ultima perioadă, mă refer la autorităţile române”, a explicat Tăriceanu.

El spune că ALDE nu acceptă această situaţie şi doreşte revenierea la normalitate, la sistemul de echilibru şi control reciproc al puterilor în stat.

“Colegii mei şi cu mine împreună nu acceptăm această stare de lucruri şi de aceea vă spun că vreau să revenim la normalitate, vreau să revenim la ceea ce este separaţia puterilor în stat, vreau să revenim la sistemul de control şi echilibru reciproc al puterilor în stat. În România au apărut puteri care au scăpat de orice control pentru că noi vorbim numai de corupţia financiară, nu vorbim deloc de corupţia de putere de care este cuprisă această instituţie care se numeşte DNA şi Parchetul General şi vedem ceea ce vor să facă. Ei vor să menţină puterea pentru ei în această beţie de putere, corupţia puterii, iată la ce s-a ajuns”, a declarat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai afirmat că se va mai gândi dacă se va mai întâlni cu ambasadorul SUA în România, spunând că discursul acestuia este “paralel cu statul de drept”.

“O ţară ca America este o ţară care preţuieşte în primul rând drepturile şi libertăţile şi le respectă cu sfinţenie. Eu nu pot să cred că noi în România avem pe unul care e ambasador şi care nu dă două parale pe lucrurile astea şi care vine şi îmi ţine un alt discurs paralel cu statul de drept. (...) Eu am să mă gândesc foarte mult până când am să mă mai întâlnesc cu domnul ambasador, dacă o să ne mai întâlnim. Voi nu aveţi cumva impresia că eu stau aşa şi îi privesc pe ăştia cu îngăduinţă nelimitată şi că mă sperie cumva declaraţiile astea?”, a încheiat Tăriceanu.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Orban, către Tăriceanu: ALDE să iasă de la guvernare. PSD omoară totul în jur
Orban, către Tăriceanu: ALDE să iasă de la guvernare. PSD omoară totul în jur

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, l-a sfătuit sâmbătă pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să iasă de la guvernare dacă vrea ca partidul pe care îl conduce să supravieţuiască, adăugând că ”PSD omoară totul în jurul său”.

Ce au decis liberalii la Neptun: Stoparea creşterii ”aberante” a salariului minim
Ce au decis liberalii la Neptun: Stoparea creşterii ”aberante” a salariului minim

Liberalii au decis, sâmbătă, prioritățile legislative pe care le vor susține în noua sesiune parlamentară, între care se numără "stoparea creșterii aberante a salariului minim".

Dragnea:
Dragnea: "Susţin fără rezervă miniştrii Cabinetului Tudose." Ce a spus de nemulţumirile din ALDE

Liderul PSD a declarat că susţine ”fără niciun fel de rezervă miniştrii Cabinetului Tudose”, chiar dacă unele principii ”pot fi îmbunătăţite” pentru că nu are pretenţia ”că sunt sculptate în piatră”.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.