Romania isi declara "solidaritatea" cu Turcia in conflictul cu Siria. Care este mesajul MAE

26-06-2012 09:27

Andrei Marga

Ministerul Afacerilor Externe a transmis marti un comunicat in care anunta ca "Romania a luat nota cu preocupare de incidentul doborarii unui avion militar turcesc de catre armata siriana."

"Romania se pronunta ferm, in mod principial, pentru nerecurgerea la forta, care este un principiu fundamental de drept international. In contextul acestui incident regretabil, MAE roman isi exprima solidaritatea sa cu Turcia, in calitate de Partener Strategic important al Romaniei." - se arata in comunicatul de presa al MAE.

Turcia a cerut duminica o reuniune urgenta a NATO dupa ce unul dintre avioanele sale de vanatoare a fost doborat vineri de Siria in Marea Mediterana, a declarat o sursa diplomatica turca pentru AFP.

Turcia a invocat articolul 4 din tratatul fondator al NATO care prevede ca tarile membre pot aduce o problema in atentia Consiliului Aliantei Nord-Atlantice si o pot dezbate cu aliatii, a subliniat aceasta sursa sub acoperirea anonimatului, adaugand ca reuniunea este prevazuta pentru marti.

Turcia a acuzat duminica Siria ca a doborat unul dintre avioanele sale de vanatoare, care era dezarmat si se afla in misiune de antrenament, in spatiul aerian international si nu in spatiul sirian, asa cum a afirmat Damascul.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO