Renate Weber: Reactia Bucurestiului e foarte timida in dosarul Schengen

27-09-2013 11:24

Renate Weber

Europarlamentarul PNL Renate Weber considera ca Franta este "ca o papusa dezarticulata" in dosarul Schengen si crede, pe de alta parte, ca reactia de pana acum a oficialilor romani a fost "foarte timida", ca si cum ar fi fost luati pe nepregatite.

Renate Weber a apreciat, la RFI, ca reactia Bucurestiului in dosarul Schengen este "foarte timida". "Am avut cumva impresia, ceea ce poate sa fie chiar adevarat, ca i-a prins pe picior gresit, ca nu s-au asteptat la asa ceva, erau convinsi de o sustinere din partea Frantei si acum tot ce s-a intamplat i-a luat pe nepregatite, dar asta putea sa fie atunci cand a facut declaratia ministrul de Interne, Manuel Valls, dar pana cand a facut-o purtatoarea de cuvant au trecut cateva zile. Cred ca in timpul acesta trebuiau sa se replieze, trebuiau sa afle exact ce se petrece in Guvernul de la Paris", a apreciat ea.

Intrebata cum isi explica tacerea presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema, Renate Weber a raspuns: "Eu cred ca presedintele Traian Basescu pe dosarul Schengen a facut suficient de mult rau acum cativa ani, cand spunea cat e de prieten cu Sarkozy si am vazut cat a fost de prieten, ca de la administratia Sarkozy incoace tot suntem tinuti in afara Spatiului Schengen. Nu as miza foarte mult pe o interventie a presedintelui Traian Basescu. N-am asteptari din zona aceea si nici nu cred ca reuseste sa faca mare lucru. Ma rog, are obligatia, sigur ca da, sa incerce, ca este totusi presedintele Romaniei si poate sa incerce macar in zona aceea a familiei politice la care se duce tot timpul, chiar daca dumnealui e fara de partid".

Eurodeputatul PNL a subliniat ca "anul trecut, Franta nu mai avea nicio obiectie formala, oficiala, in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei". "Stiti bine ca Olanda era cea care preluase stafeta. Sincera sa fiu, ma uit la aceste declaratii contradictorii si care vin in cascada, ca sa spun asa, ministrul de Interne Valls face niste declaratii care din punctul meu de vedere il situeaza pe aceeasi linie cu fostul ministru Claude Gueant, e contrazis de alti colegi de Guvern, premierul spune un lucru, purtatorul de cuvant spune altceva. Mie mi se pare putin Franta ca o papusa dezarticulata! Adica fiecare in acel Guvern pare sa fie pe o alta linie, are alte dimensiuni. Totul, bineinteles, subsumandu-se unui populism de foarte-foarte joasa calitate, care arata disperarea lor pentru alegerile pe care le au. Incapabil probabil sa gaseasca solutii serioase la problemele serioase cu care se confrunta cetatenii francezi, Guvernul Hollande, iata, recurge la lucruri pe care speram sa nu le mai vad cel putin din partea Frantei. Mi se pare intr-adevar absolut oribil!", a mai spus Renate Weber.

Purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi, pentru postul de radio RMC, ca "nu sunt intrunite conditiile" pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. "Credem ca nu sunt intrunite conditiile (pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen) si nu suntem singurii (care cred acest lucru)", a declarat Najat Vallaud-Belkacem.
 

Sursa: Mediafax

Tags: renate weber,


VIDEO PROTVPLUS.RO