Reactii dupa scrisoarea lui Basescu. PNL: "Vrea sa anuleze forta USL". Preda: "Le-a stricat nunta"

Ultima actualizare: 04-11-2012 16:34
Traian Basescu - COVER

Vicepresedintele PDL Traian Igas a declarat, vineri, ca presedintele Traian Basescu "isi pune mandatul la bataie" pentru o Constitutie moderna, ceea ce arata ca intelege foarte bine ce inseamna modernizarea statului roman.

"Faptul ca presedintele isi pune mandatul la bataie pentru a avea o Constitutie moderna arata ca intelege foarte bine ce inseamna modernizarea statului roman. Sunt convins ca nu a aruncat o vorba in vant, pentru ca cuvantul dat si l-a respectat cu strictete de fiecare data", a precizat, pentru MEDIAFAX, Traian Igas, in legatura cu scrisoarea adresata de seful statului liderilor USL.

Igas a spus ca revizuirea Constitutiei trebuie facuta intr-un termen cat mai scurt deoarece "este nevoie de o Constitutie noua, moderna, care sa se adapteze anului 2012".

El a adaugat ca presedintele intelege foarte bine acest lucru, la fel si o parte dintre oamenii politici, in special din zona PDL.
Traian Igas a spus, insa, ca ii este teama ca liderii USL nu vor intelege nici de aceasta data necesitatea modificarii Constitutiei.

Seful statului cere liderilor USL ca opozitia sa participe la discutiile privind revizuirea Constitutiei, astfel incat mandatul prezidential sa fie de patru ani, iar referendumul de validare sa aiba loc la locale, garantand ca va demisiona in timp util pentru ca in noiembrie sa fie si prezidentiale.

Europarlamentarul Cristian Preda, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu, sustine, pe blog, ca propunerea formulata liderilor USL de catre seful statului vineri seara "strica nunta" pe care o pun la cale de multa vreme partidele din Uniune.

"Le-a stricat nunta. Traian Basescu le-a scris liderilor USL ca e gata sa demisioneze la vreme pentru ca alegerile prezidentiale si legislative de anul acesta sa se tina simultan. Conditia? Participarea USL la revizuirea Constitutiei, punand in aplicare rezultatele de la referendumul din 2009, plus reducerea mandatului de presedinte la 4 ani. Validarea unei eventuale revizuiri ar urma sa aiba loc pe 10 iunie. Propunerea formulata de presedinte strica nunta pe care o pun la cale de multa vreme partidele din USL. O nunta cu trei miri si o singura promisiune: debarcarea lui Basescu. Uselistii se pregateau sa transmita publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt continut politic", scrie Preda.

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca, prin scrisoarea trimisa liderilor USL, privind demisia conditionata de revizuirea Constitutiei, presedintele Traian Basescu doreste sa anuleze vizibilitatea publica si forta opozitiei.

"Scrisoarea presedintelui si incercarea de a modifica agenda Congresului PNL este un tip de atitudine care doreste sa anuleze vizibilitatea publica si forta USL-ului, introducand un element de dezbatere la care Uniunea a raspuns deja, in legatura cu modificarea Constitutiei", a spus europarlamentarul PNL.

Potrivit Noricai Nicolai, scaderea numarului de parlamentari se poate realiza prin lege.

"Daca presedintele doreste, poate sa ceara PDL sa voteze legea privind numarul maxim de 300 de deputati si senatori. Acest lucru se realizeaza prin lege. In rest, ceea ce spune presedintele nu are nicio semnificatie", a precizat vicepresedintele PNL.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO