Primul atac la adresa presedintelui Klaus Iohannis: "Poate fi interpretata ca o omagiere adusa acelei miscari fasciste"

Ultima actualizare: 30-12-2014 07:13
Klaus Iohannis - cover

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului il critica pe presedintele Klaus Iohannis pentru decizia de a acorda Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler lui Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici.

Intr-un comunicat emis de MCA Romania (Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului) se arata ca Octav Bjoza este un fost detinut politic "care se afiseaza public cu un partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului".

"Condamnarea atrocitatilor comise de dictatura comunista este o datorie a fiecarui om politic din Romania. Sistemul criminal comunist l-a aruncat in inchisoare pe domnul Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, i-a distrus viata, i-a persecutat familia si i-a refuzat drepturile universale ale oricarei fiinte umane. Aceste crime comise de regimul comunist nu anuleaza crimele comise de legionari impotriva evreilor din Romania. Faptul ca, in Romania post-comunista, domnul Bjoza a ales sa impartaseasca idealurile Miscarii Legionare, sa omagieze ideile si credintele acestei miscari politico-religioase criminale, este profund regretabil." - afirma reprezentantii MCA.

"Decorarea unui sustinator, declarat, al Miscarii Legionare, cu Ordinul National „Steaua Romaniei” poate fi interpretata ca o omagiere adusa, de Administratia Prezidentiala, acelei miscari nationalista, fascista, criminala. Fara condamnarea explicita a Miscarii Legionare, fara delimitarea clara a Administratiei Prezidentiale de ideile Miscarii Legionare propovaduite activ, imbratisate, omagiate si date drept exemplu de catre domnul Bjoza, Presedintele Romaniei, pentru noi, a semnat un dezamagitor act de populism." - se mai arata in comunicat.

Octav Bjoza: Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata antisemit.

Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, s-a declarat revoltat de afirmatiile MCA Romania, conform Adevarul. "Este revoltator! Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata antisemit. In temnita am fost educat sa nu privesc oamenii dupa etnie, culte sau politici. Eram doar luptator anticomunisti acolo, nu faceam deosebire care este legionar, taranist, cuzist sau ca n-avea nicio culoare politica. Sunt impotriva oricaror extremisme, fie de stanga, fie de dreapta", precizeaza Bjoza.

El sustine ca niciodata nu s-a asociat vreunei miscari de acest gen. "Cand sunt comemorati luptatorii anticomunisti, noi suntem cu ale noastre, legionarii cu ale lor. Probabil se refera la comemorarea de la manastirea Constantin Brancoveanu de la Sambata de Sus. Eu fiind din Brasov am participat la ceremonial, ei au avut drapel, a fost treaba lor. Irascibilitatea nu ajuta nimanui. Lucrurile trebuie discutate cu calm si fara patima. Am sustinut intotdeauna ca unii dintre legionari au avut parti bune. Faptele rele trebuie judecate separat, infierate, astfel incat sa nu se mai repete", a mai spus Bjoza, potrivit Adevarul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO