Primarul Aradului a semnat iniţiativa USR ”Fără penali” la locul unde a demolat cortul partidului

Ultimul update: Joi 02 August 2018 17:06
Data publicarii: Joi 02 August 2018 17:03
Categorie: Politic
gheorghe falca

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, preşedinte al PNL Arad, a semnat joi iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” chiar la locul unde USR Arad avea un cort, iar edilul-şef a dispus demolarea acestuia, relatează News.ro.

Primarul s-a dus să semneze însoţit de presă, însă ulterior liderii USR Arad au criticat gestul, afirmând că este unul politicianist, ”strict dedicat imaginii personale”, liderul liberal ”călărind cu un tupeu extraordinar chiar şi acestă campanie pe care a făcut tot posibilul să o dinamiteze”.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, şi-a prezentat punctul de vedere, într-o conferinţă de presă, cu privire la cazul demolării de către municipalitate a cortului dedicat pentru strângerea de semnături în cadrul campaniei ”Fără penali în funcţii publice”, afirmând că nu a încercat să împiedice acţiunea.

Falcă a spus că Legea 50/1991 prevede necesitatea obţinerii unei autorizaţii de construire în cazul amplasării pe domeniul public a unei construcţii provizorii, în cazul de faţă un cort.

”Pentru a veni în întâmpinarea solicitării USR Arad şi pentru a-i da posibilitatea demarării în cel mai scurt timp posibil a campaniei, Primăria Arad a avizat amplasarea unui stand, pe o suprafaţă de maxim doi metri pătraţi, constând în măsuţă, scaun şi umbrelă fără însemne publicitare. Reprezentanţii USR Arad nu au ţinut cont de acordul dat, astfel că, încă de la începutul lunii aprilie, au amplasat pe domeniul public un cort fără obţinerea în prealabil a unei autorizaţii de construire, aşa cum prevede legea”, a spus Falcă.

Edilul susţine că a aplicat măsura de desfiinţare a cortului ”în urma solicitărilor repetate venite din partea consilierilor locali PSD”.

Falcă a spus că sentinţa civilă nr. 587/19.07.2018 a Tribunalului Arad ”constată legalitatea măsurii de desfiinţare” şi ”este o dovadă clară a faptului că funcţionarii din cadrul Primăriei nu au încercat niciun moment să împiedice buna desfăşurare a campaniei”.

Conform edilului, instanţa a constatat că Primăria ”nu împiedică desfăşurarea campaniei strângerii de semnături demarată de petentă (USR – n.r.)”.

Gheorghe Falcă a declarat că va sprijini acţiunile civice care presupun implicarea activă a cetăţenilor în viaţa comunităţii sau a ţării şi a mers să semneze la standul USR unde fusese demolat cortul.

După ce Falcă şi-a oferit semnătura, senatorul USR Arad Adrian Wiener a reacţionat pe Facebook, arătând că primarul a recurs la ”un gest politicianist, strict dedicat imaginii personale, călărind cu un tupeu extraordinar chiar şi acestă campanie pe care a făcut tot posibilul să o dinamiteze”.

”În Arad, cu semnătura şi prin decizia abuzivă a lui Gheorghe Falcă, cortul a fost desfiinţat. De aceea gestul primarului Aradului, la peste cinci luni de la începutul campaniei de strângere de semnături, a fost echivalent cu tăierea acelei panglici la toaleta inaugurată de primarul din Piatra Neamţ. Acelaşi penibil, aceleaşi reflexe de prădător politic, acelaşi dispreţ faţă de decenţă”, a scris Wiener.

Şi preşedintele USR Arad, Vlad Botoş, a reacţionat tot pe reţeaua de socializare: ”Falcă Gheorghe, însoţit de camere TV şi presă, a venit exact la cortul USR Arad pe care l-a demolat săptămâna trecută. Fiecare semnătură contează şi e bine că susţine prin semnătura sa iniţiativa noastră. Singura întrebare pe care mi-o pun este: de ce nu a făcut-o de la început, atunci când nimeni nu credea că vom reuşi şi că această iniţiativă va deveni un succes? De ce a refuzat acum şase săptămâni să semneze, dar astăzi a venit însoţit de suită şi a anunţat presa în prealabil, iar apoi a dat declaraţii în stilul caracteristic? Foarte bine că ai semnat, domnule Falcă, dar acţiunea noastră în instanţă va continua. Vom dovedi cine a încălcat legea, cine a acţionat cu bună credinţă şi cine a comis un abuz”.

Luni, USR a acuzat Primăria Arad că a comunicat ”în mod mincinos şi cu profund dispreţ faţă de realitate şi faţă de cetăţeni” o informaţie către presă, potrivit căreia ar fi câştigat un proces intentat de filiala judeţeană a partidului după ce a fost amendată cu 1.000 de lei pentru un cort destinat strângerilor de semnături în cadrul campaniei ”Fără Penali în funcţii publice”, care ar fi fost amplasat fără autorizaţie. Procesul prin care USR contestă amenda va începe abia în toamnă, în timp ce Primăria susţinea într-un comunicat de presă că ”prin sentinţa civilă nr. 587/19.07.2018, Tribunalul Arad constată corectitudinea procesului verbal de sancţionare a contravenţiilor întocmit de Poliţia Locală şi încălcarea prevederilor legale de către USR”. Sentinţa se referă însă la alt proces deschis de USR, prin care se încerca suspendarea demolării cortului până la judecarea pe fond.

”Deoarece această plângere contravenţională nu bloca automat măsura desfiinţării cortului, am deschis în paralel o a doua acţiune, pentru a opri demolarea, până când justiţia va stabili dacă cortul a fost sau nu amplasat ilegal. Această a doua acţiune a fost cea pierdută de USR, dar Primăria a demolat cortul înainte ca instanţa să decidă dacă are sau nu dreptate. Aşadar, am pierdut acţiunea pentru blocarea demolării, nu pe cea privitoare la legalitatea amplasării cortului şi a sancţiunii primite, aşa cum a comunicat Primăria Arad în mod mincinos şi cu un profund dispreţ faţă de realitate şi faţă de cetăţeni”, se arăta într-un comunicat al USR.

 

gheorghe falca Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a semnat iniţiativa USR

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a semnat iniţiativa USR "Fără penali în funcţii publice"

VIDEO PROTVPLUS.RO

VOCEA ROMANIEI

Antrenorii, în campanie electorală!

Ce motive au concurenții să ii aleagă pe Smiley , Andra​, Tudor Chirilă sau Irina Rimes​? Tu în ce echipă te-ai duce?


02:12

VOCEA ROMANIEI

Vocea României face 8 ani!

Ce făceau vedetele la 8 ani?


01:50

PROMO

La Untold a fost plin de magie în foișorul PRO TV

În cadrul unui festival magic, vedetele PRO TV și-au lăsat amprenta la foișorul PRO TV. Au dansat, s-au distrat, au trăit la maxim fiecare moment magic Untold.


01:49

VOCEA ROMANIEI

Reguli noi la Vocea Romaniei!


01:30

VOCEA ROMANIEI

Antrenorii emisiunii Vocea Romaniei​ au raspuns provocarii AM/N-AM

Tudor Chirila, Andra, Smiley si Irina Rimes s-au distrat raspunzand la cele mai nebune intrebari


03:13

PROMO

Interviu exclusive Subcarpați UNTOLD 2018

Am stat de vorbă cu cei de la Subcarpați care au făcut un show absolut incendiar la UNTOLD.


09:15

PROMO

Interviu EXCLUSIV Markus Schulz, interviu în exclusivitate la UNTOLD 2018: "Mă voi căsători cu o româncă."

Markus Schulz tocmai a semnat cu o casă de discuri din România. Și nu este singurul lucru care îl leagă de țara noastră. La anul, o va duce la altar pe logodnica lui româncă.


03:15

PROMO

Interviu Danny Avilla, unul dintre cei mai tineri DJ de la UNTOLD 2018

Are 23 de ani, o gândire extrem de matură și este originar din Spania. Danny Avila, unul dintre cei mai tineri DJ la ora actuală, interviu exclusiv PRO TV #iprotvlauntold


04:33

PROMO

Interviu EXCLUSIV Jason Derulo: "Am vrut să îi ofer unei fete un cadou și nu aveam bani, așa că i-am scris o piesă"

Artistul american Jason Derulo și-a încântat fanii la festival și continuă să o facă și după, într-un interviu EXCLUSIV, pentru PRO TV.


04:59

PROMO

Interviu EXCLUSIV ATB: „În muzică trebuie doar să încerci să fii tu, să rămâi tu. Să rămâi firesc, normal!”

ATB, unul dintre DJ-ii care au făcut atmosferă în orașul de pe Someș, a vorbit într-un interviu EXCLUSIV despre următorul album, despre cel mai dificil moment din cariera sa, dar și despre cum poate un DJ să rămână relevant în anul 2018


07:06
PSD

PSD Constanţa, avertisment înainte de Ziua Marinei. ”Nu este exclus”

Primarul ales de după gratii a lansat inițiativa "Fără puturoşi şi penali în funcţii publice!"

Primarul Iaşiului: Bătaia din Piaţa Victoriei remontează teoria că PSD e succesorul fostului PCR

Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu o delegaţie a Congresului SUA. Discuțiile purtate

Ponta: Când a trebuit să detensionăm o situaţie importantă, am ales să plec din funcţie

Cătălin Ivan: Voi solicita excluderea PSD din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu cere retragerea lui Liviu Dragnea de la şefia PSD: ”Să nu dăm” foc țării și PSD-ului

Călin Popescu Tăriceanu face apel la liderii politici ”să lase deoparte îndemnurile la violenţă”

Iohannis, mesaj după violențe: Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat

MAE: România este pregătită să organizeze summitul șefilor de stat și de guvern din UE

Klaus Iohannis, acuzat de dezbinare de PSD. ”Legea este siluită și răstălmăcită”

PNL solicită sesiune extraordinară pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul protestelor