Primarii de municipii resping ”categoric” propunerile Ministerului Finanţelor

Ultimul update: Joi 31 Ianuarie 2019 20:06
Data publicarii: Joi 31 Ianuarie 2019 20:04
Categorie: Politic
Gheorghe Falca, Robert Negoita, Gabriela Firea

Primarii de municipii au transmis, joi seară, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care afirmă că resping categoric propunerile Ministerului Finanţelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate.

Reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România, primarii solicită asumarea de către Guvern a susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, aşa cum s-a angajat în ”Programul de guvernare 2018-2020”.

”Vă mulţumim pentru disponibilitatea la dialog manifestată la întâlnirea de ieri, cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, referitoare la finanţarea autorităţilor locale în anul 2019. Urmare discuţiilor purtate, vă comunicăm: AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanţelor Publice (MFP) privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecţie a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizaţii pentru persoane cu handicap şi însoţitori ai acestora, precum şi salarizarea personalului neclerical, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei”, au transmis, joi seară, premierului Viorica Dăncilă, reprezentanţii AMR.

Aceştia solicită asumarea de către Guvern a ”susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi”, aşa cum s-a angajat în ”Programul de guvernare 2018-2020”, Capitolul/„Administraţie publică. Politici regionale”,/ Măsura 2 /„Finanţarea autorităţilor locale”,/ pagina 109.

În plus, primari de municipii solicită urgent transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019, în conformitate cu prevederile HG nr. 521/2005 privind procedura de consultare a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale la elaborarea proiectelor de acte normative.

”Vă reamintim ce anume a generat discuţiile actuale între UAT-uri şi MFP. Urmare reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017. În aceste condiţii, AMR a solicitat ca în anul 2019, Guvernul României să îşi respecte promisiunea făcută la sfârşitul anului 2017, dar şi la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanţarea APL cel puţin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete”, au mai transmis primarii.

Aceştia susţin că, din evaluările pe care le-au făcut, pentru ca în anul 2019 comunităţile locale să fie finanţate la nivelul anului 2017, comunele, oraşele şi municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează, până la nivelul minim de 67% din IV.

”Răspunsul MFP, astfel cum îl regăsim în adresa nr. 462218/30.01.2019 reprezintă o ducere în derizoriu atât a nevoilor şi intereselor comunităţilor locale, cât şi o gravă încălcare a principiului asigurării resurselor corespunzătoare competenţelor transferate, cât şi a principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil,predictibil, bazat pe criterii şi reguli obiective, care să nu constrângă activitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau să limiteze autonomia locală financiară, principii reglementate şi în Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006”, au mai scris primarii în documentul adresat premierului.

Aceştia apreciază că la nivelul majorităţii primăriilor s-ar înregistra pierderi semnificative ca urmare a creşterii cotei din IV alocate, în paralel cu preluarea integrală a cheltuielilor generate de susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi.

Documentul este semnat de Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România, respectiv Robert Sorin Negoiţă, primarul Sectorului 3, Bucureşti; Ilie Gavril Bolojan, Oradea; Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad; Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova; Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara; Ovidiu Teodor Creţu, primarul municipiului Bistriţa; Daniel Ştefan Drăgulin, primarul municipiului Călăraşi; Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa; Ion Lungu, primarul municipiului Suceava; Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila; Adrian Mocioniu primarul municipiului Slobozia; Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani; Arpad Andras Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe; Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu; Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Marcel Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu; Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi; Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare; Cristi Misăilă, primarul municipiului Focşani; Florin Oancea, primarul municipiului Deva; Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău; IonuţPucheanu, primarul municipiului Galaţi; Constantin Toma, primarul municipiului Buzău; Francisc Boldea, primarul municipiului Lugoj; Dumitru Boroş, primarul municipiului Bârlad; Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău; Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea; Lucian Ovidiu Micu, primarul municipiului Roman; Costan Morar, primarul municipiului Dej; Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara şi Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Primarii de municipii s-au întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă, dar şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre alocările bugetare pentru 2019.

Gheorghe Falca, Robert Negoita, Gabriela Firea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: StirilePROTV

PSD: ”Bugetul comunităţilor locale va fi în 2019 cel mai mare din istoria României”
PSD: ”Bugetul comunităţilor locale va fi în 2019 cel mai mare din istoria României”
Mesajul lui Dragnea pentru primarii supărați care acuză că au fost mințiți de Guvern
Mesajul lui Dragnea pentru primarii supărați care acuză că au fost mințiți de Guvern
Scandal între primari și Guvern: ”Noi nu suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele”
Scandal între primari și Guvern: ”Noi nu suntem niște fraieri care nu înțelegem cifrele”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dăncilă
Dăncilă, despre controversata OUG 114: ”Vom vedea ce modificări facem”
Când vor fi returnaţi banii pe taxa auto, declarată ilegală. Anunțul lui Teodorovici
Daniel Barbu a demisionat de la conducerea Autorității Electorale Permanente
Viorica Dăncilă: Guvernul a scos "ţara din noroaie" prin implementarea PNDL
Reacția MEN după declarațiile Ecaterinei Andronescu despre copiii cu nevoi speciale
Aurelian Bădulescu: ”Voi candida la şefia PSD Bucureşti. M-am sfătuit cu Gabriela Firea”
Teleorman, Alexandria
PNL: ”E inadmisibil ca Iaşiul să primească pentru drumuri mai puţini bani ca Teleormanul”
Europarlamentarul Renate Weber: O să fiu prezentă la Bruxelles la audierea lui Kovesi
PSD Dolj a aprobat susţinerea lui Claudiu Manda pentru alegerile europarlamentare
Tăriceanu: La Kovesi cel mai grav mi se pare corupţia de putere
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence. FOTO
George Ciamba, despre rolul I3M în consolidarea UE şi a parteneriatului transatlantic