Presedintele cere schimbarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor

Ultima actualizare: 08-05-2012 02:53

Traian Basescu a cerut public acest lucru ca reactie la greselile comise in ultima perioada in Parlamentul Romaniei, unde s-au votat din greseala doua modificari ale Codului Fiscal.

Traian Basescu a mentionat ca unul dintre principiile dupa care s-a ghidat pana acum a fost acela de a NU se amesteca in “treburile Parlamentului”, insa, de aceasta data, a spus seful statului, nu a putut sa nu observe cateva lucruri.

Printre acestea se afla si unul care tine de functionarea Parlamentului, iar Basescu a mentionat ca in Constitutie se spune ca presedintele trebuie sa vegheze la buna functionare a institutiilor statului.

“Este clar ca din punctul de vedere al procedurilor parlamentare, foarte multi parlamentari sunt in situatia de a vota in necunostinta de cauza. In situatia de a vota dupa deget. Si atunci nu mai poti sa spui macar ca oamenii acestia voteaza dupa constiinta.”

Basescu a precizat ca acest lucru nu este o noutate, iar in Parlamentul European seful de grup are trei semne, pentru ca ceilalti sa stie cum sa voteze.

Acum, presedintele este de parere ca in Romania s-a depreciat calitatea legilor si “s-a depreciat si responsabilitatea parlamentarilor pentru calitatea muncii lor.”

“Avand in vedere incidentele din ultima perioada, dar si practicile frecvente cand in realitate nu a fost nici cvorum, nici numar de voturi necesare pentru trecerea legilor prin Parlament, dar ele mi-au venit validate pentru promulgare, cred ca, din respect pentru romani, procedura parlamentara de adoptare a legilor trebuie modificata.”

Cat priveste situatia celor doua legi care au fost votate de parlamentarii puterii "din greseala", presedintele Basescu sustine ca, deocamdata, nu au ajuns la el, pentru validare, cele doua acte normative.

Insa atunci cand vor veni, seful statului sustine ca atitudinea sa va fi una "in concordanta cu interesul national."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO