Ponta il ameninta cu plangerea penala pe Ungureanu."Mita si sprijin pentru clientela politica a PDL"

Victor Ponta

Victor Ponta anunta, pe blog, ca va depune la Parchet o plangere penala impotriva premierului si a ministrilor care au contrasemnat hotararea de Guvern privind repartizarea unor sume catre autoritatile locale din Fondul de rezerva.

"Asa cum am anuntat de ceva timp, am asteptat sa vad modul in care Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a inteles sa repartizeze catre autoritatile locale bani din Fondul de Rezerva. Potrivit legii nr. 500/2002 (art. 30 alin. 2), «fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se repartizeaza prin hotarari ale Guvernului, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar»", scrie Ponta, pe blog.

El precizeaza ca a intrat, joi, in posesia listei localitatilor din judetul Gorj, care au primit bani de la Mihai Razvan Ungureanu, datele fiind confirmate de "presa locala PDL si de surse guvernamentale".

"M-a interesat in primul rand Gorjul, deoarece este judetul ai carui locuitori m-au votat si in 2004, si in 2008, cu o majoritate absoluta, sa ii reprezint in Parlamentul Romaniei. Iar votul acestor oameni inseamna enorm pentru mine, deoarece imi ofera legitimitatea si responsabilitatea fara de care nu ar trebui sa ocupi o functie publica importanta (de exemplu, MRU a fost ales pana in acest moment doar in CC al UTC, neputand vorbi nici macar de un singur roman care l-ar fi votat vreodata pe Domnia Sa ca sa fie ministru, prim ministru, sau sef de serviciu secret). Judetul Gorj este un judet grav afectat de criza economica, profund afectat de coruptie si capusat de managerii PDL-isti, care conduc de multi ani discretionar si falimentar cele mai importante unitati industriale din zona energiei. Asa ca sprijinul guvernamental fata de comunitatile locale este extrem de important si chiar vital", scrie liderul USL.

Acesta precizeaza ca Gorjul are 70 de localitati, acestea fiind conduse de 51 primari USL (PSD+PNL+PC , inclusiv cele doua municipii), restul de 16 apartinand PDL si trei PNG - "un partid cu rezultate bune in 2008 pe plan judetean, dar ai carui alesi locali au trecut inevitabil in sfera de influenta a a puterii, fiind lipsiti de alt gen de sprijin".

Citește și
Mihai Razvan Ungureanu
Mesajul lui Ungureanu catre Ponta: "Inapoi la scoala, macar sa citim un pic"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Potrivit acestuia, niciuna din cele 51 de localitati conduse de USL nu au primit bani de la Guvern, iar toate cele 19 localitati conduse de PDL au primit bani.

"Premierul Ungureanu dupa ce si-a epuizat dramoleta cu trantitul uii la Coalitie, a capitulat rusinos dupa o saptamana, incercand insa in stil securist sa bage si soparla ca banii sunt dati indiferent de culoarea politica si doar pe criterii foarte transparente. Acum, daca cititi lista, criteriul e chiar foarte foarte transparent – Mita si Sprijin pentru clientela politica a PDL (partidul domnilor Basescu si Ungureanu). Sunt convins ca MRU va fugi la DEX, sa vada definitia termenului «ipocrizie», daca nu are timp sa mai mearga la scoala sa invete si altele: «demagogie», «minciuna» etc", scrie Ponta.

El precizeaza ca este hotarat sa ii dea lui Ungureanu o lectie: "Pana atunci insa, sunt hotarat sa-i predau dlui MRU o lectie de drept penal (e specialitatea mea)! In zilele urmatoare, in calitatea mea de deputat de Gorj, voi depune la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva Premierului si a ministrilor care au contrasemnat o hotarare de Guvern vadit ilegala. Acestia au comis infractiunea de abuz in serviciu si au prejudiciat grav interesele legitime ale locuitorilor celor 51 localitati din judet care nu au primari PDL!".

Guvernul a modificat mai multe legi si a introdus derogari de la normele actuale pentru a avea dreptul sa aloce bani primariilor, suspendand pe tot parcursul acestui an regula conform careia autoritatile locale nu pot primi bani din Fondul de rezerva decat daca si-au redus platile restante.

Legislatia in vigoare prevede ca Guvernul poate acorda bani din Fondul de rezerva numai primariilor in cazul carora platile restante inregistrate la sfarsitul anului anterior celui in care sunt solicitate alocatiile sunt mai mici decat restantele din anul precedent.

Printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de marti, Guvernul a decis insa ca aceasta regula sa fie suspendata pana la 31 decembrie 2012 inclusiv, ceea ce permite noi alocari similare de fonduri pe tot parcursul acestui an.

In acelasi timp, Executivul a introdus o derogare de la Legea finantelor publice si si-a acordat dreptul de a putea aproba, pana la sfarsitul acestui an, alocari de sume din Fondul de rezerva si pentru plata arieratelor.

Conform Legii finantelor publice, din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului pot fi alocati bani doar pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

In sedinta de marti, prin hotarare, Guvernul a alocat primariilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului. In lipsa acestei ordonante de urgenta, adoptata in aceeasi sedinta si intrata miercuri in vigoare, hotararea de guvern privind distribuirea banilor catre primarii nu avea o baza juridica.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Victor Ponta ataca din nou:
Victor Ponta ataca din nou: "Nici macar Messi nu era atat de arogant ca domnul Ungureanu"

Presedintele PSD Victor Ponta a continuat astazi disputa verbala cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, care l-a acuzat recent de "ipocrizie". Acum, social-democratul afirma ca nici macar celebrul Messi de la FC Barcelona nu e atat de arogant ca premierul.

Mesajul lui Ungureanu catre Ponta:
Mesajul lui Ungureanu catre Ponta: "Inapoi la scoala, macar sa citim un pic"

Premierul Mihai Razvan Ungureanu sustine ca acuzatiile lansate la adresa Guvernului de presedintele PSD, Victor Ponta, denota o lipsa de responsabilitate a propriilor cuvinte, dar si ipocrizie.

Senatorii USL au revenit la munca pentru o zi. Trei legi importante i-au facut sa isi calce pe inima
Senatorii USL au revenit la munca pentru o zi. Trei legi importante i-au facut sa isi calce pe inima

Dupa doua luni de greva parlamentara, alesii PSD si PNL s-au intors in Senat. Decizia a fost luata de cei doi lideri ai USL, Victor Ponta si Crin Antonescu.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.