Procedura de extrădare a lui Mazăre se complică. Când vor ajunge documentele în Madagascar


Ultimul update: Vineri 10 Mai 2019 21:09
Data publicarii: Vineri 10 Mai 2019 14:26
Categorie: Stiri Politice

Ministerul Justiției a declanșat procedura de extrădare a lui Radu Mazăre din Madagascar.

Cererea oficială va fi trimisă, însă, după ce un specialist autorizat va traduce în limba franceză cele peste 600 de pagini din dosarul fostului primar al Constanței.

Doar că, până atunci, mandatul de arestare provizorie emis pe numele lui Mazăre de poliția malgașă ar putea expira.

Ana Birchall, ministru interimar al Justiției: "Am dispus ca în baza documentelor primite, la Ministerul Justiției să înceapă imediat procedurile și demersurile legale pentru formularea și trimiterea cererii de extrădare.Totodată, am decis mobilizarea tuturor resurselor de care dispune ministerul pentru îndeplinirea formalităților legale".

Ministerul Justiţiei a primit de la instanţele de judecată - Curtea de apel şi Înalta Curte de Justiție - ultimele documente necesare pentru extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar. Insuficient însă pentru că cererea oficială să poată fi trimisă autorităţilor malgaşe, mai ales că mandatul provizoriu în baza căruia a fost încarcerat fostul edil va expira la începutul săptămânii viitoare.

Ofical, între România şi Madagascar nu exista niciun acord bilateral de extrădare. Însă, asta nu îi împiedică pe judecătorii din Madagascar să dispună extrădarea lui Radu Mazăre în România. Ambele state sunt părţi semnatare ale unor convenţii internaţionale - cea împotriva corupţiei şi cea de combatere a criminalităţii transfrontaliere, pentru că fostul edil să fie trimis în ţara să îşi ispăşească pedeapsa de 9 ani.

Ana Birchall, ministru interimar al Justiției: "Vreau să mulțumesc colegelor și colegilor mei din minister care vor lucra nonstop în această perioadă, având în vedere că avem un dosar cu peste 600 de pagini, care trebuie traduse de un traducător autorizat într-un timp extrem de scurt și ținând cont de faptul că durata arestului provizoriu, dispus de autoritățile din Madagascar, este de 6 zile, termen care a început să curgă din data de 8 mai 2019".

Ministrul interimar al Justiţiei Ana Birchall susţine că va pune personal sigiliul ministerului pe cererea de extrădare, iar documentul şi întreg dosarul vor fi trimise prin corespondenţa diplomatică. Decizia de extrădare a lui Radu Mazăre le aparţine însă judecătorilor din Madagascar, unde Mazăre a fugit în decembrie 2017, înainte să fie condamnat definitiv.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Radu Mazăre, aproape de extrădare. Cine este femeia care îl însoţea când a fost prins
Ministrul Ana Birchall: ”Am decis preluarea atribuţiilor unor secretari de stat”
Reacția ministrului Justiției după acuzațiile făcute de Federația Penitenciarelor
VIDEO PROTVPLUS.RO