Mihai Razvan Ungureanu: Basescu se apropie periculos de limita instigarii la infractiune, cu ofiterul acoperit

Basescu Ungureanu

Fostul sef al SIE Mihai Razvan Ungureanu declara ca presedintele Traian Basescu deja trece dincolo de limita exagerarii politice si a discursului politic.

Ungureanu este de parere ca Basescu se apropie periculos de mult de limita instigarii la comiterea de infractiune cu tema candidatului ofiter acoperit. Fostul sef al SIE a fost intrebat la RFI despre intentia presedintelui Traian Basescu de a divulga numele celui despre care sustine ca ar fi actual sau fost ofiter acoperit si candidat la alegerile prezidentiale. "Presedintele deja trece dincolo de limita exagerarii politice si a discursului politic si se apropie periculos de mult de limita instigarii la comiterea de infractiune. in cazul in care are documente si documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile in justitie si crede ca pe seama lor pot fi incalcate articolele legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, atunci s-o faca, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetatean al Romaniei si trebuie sa se supuna tuturor legilor, asa cum ne supunem cu totii", a sustinut Ungureanu.

El a adaugat ca Traian Basescu "si politic greseste foarte tare, sperand ca in felul acesta starneste o furtuna suplimentara in Romania”.

Cred, pe de alta parte, ca nu este ceea ce un sef de stat care a avut acces la informatie confidentiala ar trebui sa faca, pentru ca in felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului national de siguranta si de aparare si prima magistratura a tarii. Acest principiu este increderea", a mai spus Ungureanu. El a precizat ca, daca presedintele Traian Basescu are dovezi ca ”un ofiter care este activ” se afla intr-o situatie de incompatibilitate, ar trebui sa sesizeze organele de drept, respectiv parchetul.

In cazul in care le face publice, pe cale de consecinta devine si el responsabil de incalcarea legii 182/2002 (...) Daca este un fost ofiter al unui serviciu de informatii, chestiunea nu are absolut nicio relevanta, pentru ca ofiterul in cauza, odata rezervist, poate sa adopte orisice optiune de viata, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligatia de a pastra timp de 30 de ani secretul asupra activitatii sale si asupra a tot ceea ce a facut pe durata angajarii in acel serviciu. Dar in acelasi timp, acest secret il leaga si pe tertul detinator, deci inclusiv pe presedinte de la a-l dezvalui, il opreste de la a dezvalui asemenea informatii", a explicat Ungureanu.

Citește și
Ilie Sarbu
Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Fostul sef al SIE a comentat, de asemenea, impactul pe care l-ar avea declaratiile sefului statului asupra serviciilor de informatii si imaginii lor. ”Efectul acestui tip de declaratie in lumea mai umbroasa a cooperarii dintre serviciile de informatii este devastator, pentru ca arata ca exista posibilitatea in Romania ca oamenii politici, indiferent de nivelul pe care il ocupa, sa se preteze la jocuri politice, in conditiile in care au avut acces ca beneficiari legali la informatii confidentiale, de orice natura. Prin extrapolare, aceasta arata ca democratia romaneasca si actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face in niciun fel bine Romaniei", a spus Ungureanu.

Presedintele Basescu a declarat ca va da amanunte despre ”ofiterul acoperit” de fata cu toata presa, precizand ca nu are nicio informatie de la serviciile secrete si ca, daca, totusi, ”printre candidati exista un domn care a avut in trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Basescu, despre ofiterul acoperit:
Basescu, despre ofiterul acoperit: "Ilie Sarbu a mintit". Ce spune presedintele despre Iohannis, suspendare si Mircea Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat ca va da amanunte despre ”ofiterul acoperit” de fata cu toata presa.

Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit
Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit

Vicepresedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sarbu, a declarat ca serviciul a transmis comisiei, sub semnatura directorului Teodor Melescanu, un document din care reiese ca nu exista niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit.

Iohannis:
Iohannis: "Ofiterul acoperit" este o fumigena marca Traian Basescu; Nu cred ca e vreunul in cursa

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni seara, ca nu crede ca vreunul dintre candidatii la prezidentiale este ofiter acoperit, cum a acuzat Traian Basescu.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.