Basescu, despre ofiterul acoperit: "Ilie Sarbu a mintit". Ce spune presedintele despre Iohannis, suspendare si Mircea Basescu

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat ca va da amanunte despre ”ofiterul acoperit” de fata cu toata presa.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► Basescu, despre suspendare: S-ar putea sa nu se ajunga la campanie, decizia poate fi atacata la CC

-► Basescu: Atat timp cat Elena Udrea crede ca poate intra in turul II, ii sustin aceasta credinta

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta, despre spionii candidati la prezidentiale: Daca isi fac datoria fata de tara, merita felicitati
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

-► Basescu, despre Iohannis: O necunoscuta, un om ascuns, neclar, premierul Grivco

-► Basescu: Niciodata nu mi-a dat prin cap si nu am acceptat ideea sa imi abandonez mandatul

-► Basescu, despre fratele sau: Dupa ce termin mandatul, o sa il căinez

Despre "ofiterul acoperit" de la alegerile prezidentiale

Seful statului a precizat ca nu are nicio informatie de la serviciile secrete si ca, daca, totusi, ”printre candidati exista un domn care a avut in trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”.  Traian Basescu a comentat astfel declaratia vicepresedintelui Comisiei de control SIE, Ilie Sarbu, care a spus ca Serviciul de Informatii Externe a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit. Presedintele sustine insa ca raspunsul lui Ilie Sarbu ”acopera doar o jumatate” din ceea ce el a declarat legat de acest subiect.

Eu cred ca ar fi foarte bine sa stim exact ce am declarat eu, pentru ca raspunsul domnului Sarbu acopera doar o jumatate din ceea ce eu am declarat. Eu am spus ca este un fost ofiter acoperit sau un ofiter acoperit, pentru ca, atunci cand stii despre cineva ca a fost ofiter acoperit, nu stii si cand i-a incetat mandatul si acesta este un lucru pe care trebuie sa il afli inainte de a fi candidat la Presedintie. Cetateanul sa stie ca are un presedinte care nu are nimic de ascuns”, a spus Basescu, potrivit Mediafax, care citeaza TVR. El a sustinut ca ”Ilie Sarbu a mintit prin omisiune”.

”Domnul Sarbu a mintit prin omisiune astazi, si nu numai asazi. Dansul este intr-o lunga campanie, de cand am facut aceasta afirmatie la un post de televiziune, nu conteneste sa isi aduca aminte ca nu exista ofiter acoperit. in familia dansului, vrea sa spuna. Da' dosarul lui Basescu... Frate, dar imi cautati dosarul de 25 de ani. Nu este. Ce v-am spus ca este, aia s-a gasit la SRI, rapoartele de voiaj, nu altceva”, a mai aratat Basescu.

Intrebat daca va face si alte completari la aceasta afirmatie privind ofiterul acoperit, presedintele Basescu a spus ca nu va face acest lucru acum. ”Nu as veni in acest moment, am si eu o oarecare planificare, vreau sa fie un moment in care sa aiba acces toata presa, cand voi spune un lucru sau altul”, a precizat Basescu.

Seful statului a tinut sa mentioneze ca ceea ce este cert, pentru ca a vazut foarte multe speculatii, este ”sa nu se astepte nimeni ca va fi un document al serviciilor secrete”. ”Nu poate fi asa ceva, daca as fi primit informatia scris de la SIE, spre exemplu, care i-a spus domnului Sarbu ca nu exista ofiter acoperit printre candidati (...) Problema pe care am ridicat-o este daca a fost un ofiter acoperit. Eu sunt convins ca o astfel de afirmatie nu face rau nimanui, o astfel de recunoastere, daca va fi. Problema este alta, un fost ofiter acoperit nu poate sa fie linistit, indiferent ce alta functie are”, a mai explicat Basescu.

Potrivit lui Basescu, ”daca ai ceva, cand vorbim de presedintele Romaniei, CV-ul tau trebuie sa fie complet si electoratul sa stie cine este cel care” candideaza. Presedintele a adaugat: ”Ar putea sa fie niste probleme, daca ai fost cumva intr-o situatie de incompatibilitate, spre exemplu sa fi fost angajat in justitie, la acea vreme. Toti fac trimitere la legea 303/2004, care a stabilit niste incompatibilitati, pentru judecatori si procurori, politicieni, membri ai Guvernului, dar legea 92/1992, la doi ani de la Revolutie, avea o prevedere expresa, pentru procurori si judecatori, ca nu pot fi ofiteri acoperiti”.

Train Basescu a tinut sa repete ca nu a primit "un astfel de document, cu nume si prenume, de la vreun serviciu de informatii al Romaniei", in care sa i se spuna ca a fost sau este ofiter acoperit un membru al guvernului. ”Daca s-ar fi intamplat acest lucru, eu ar fi trebuit sa tac. Sunt sef de stat si stiu ce inseamna secretul de stat”, a adaugat Basescu.

El a afirmat ca ”discutam de o perioada de dupa 1990”. ”Daca, totusi, printre candidati exista un domn care a avut in trecutul lui un astfel de lucru care, repet, nu este nimic rusinos, mai ales ca vorbim despre o perioada de dupa 1990, dar acest lucru trebuie recunoscut”.

Traian Basescu a aratat ca a dorit sa faca niste precizari: ”Nu discutam despre recunoasterea de catre vreun serviciu de informatii a acestei stari de fapt, pentru ca, repet, daca ar fi existat asa ceva, eu nu as fi deschis niciodata subiectul, nu aveam voie. Cat timp nu a existat, am voie, nu divulg un secret de stat, ci exprim un punct de vedere".

Basescu, despre suspendare: S-ar putea sa nu se ajunga la campanie, decizia poate fi atacata la CC

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, despre demersul lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea sa din functie, ca va fi in campanie in fiecare zi, dar a tinut sa precizeze ca, fata de 2012, acum decizia Parlamentului de suspendare poate fi atacata la Curtea Constitutionala. Intrebat, la intr-o emisiune televizata care este "AMR-ul" mandatului sau, Traian Basescu a precizat ca nu stie, dar stie ca acesta expira pe 21 decembrie. Despre afirmatia lui Calin Popescu Tariceanu potrivit careia va merge cu demersul suspendarii pana in ultima zi a mandatului presedintelui, Traian Basescu a spus ca trebuie sa se tina cont de interesul national, in contextul regional si international.

”E o situatie complicata, in care nu te joci cu securitatea nationala”, a aratat Basescu, precizand ca este ”fateta cealalta, a interesului politic”. ”Nu imi dau seama cat de castigate ar fi partidele de stanga, cum este cel al domnului Tariceanu (...). Daca privim la jocul politic, desi greu ar fi pentru toti aliatii nostri sa sacrifici un interes de stabilitate, pentru un joc politic, asta e. Va fi campanie, o sa fiu un campanie in fiecare zi”, a precizat Basescu. ”Eu stiu ca ar fi irational, mai ales ca ar fi un referendum pentru 50%”, a mai subliniat seful statului.

In plus, Traian Basescu a tinut sa precizeze ca, daca la suspendarea din 2012 nu a putut fi atacata hotararea de suspendare din functie a presedintelui, la Curtea Constitutionala, acum poate fi atacata. ”Atunci au blocat-o printr-o ordonanta de urgenta, dreptul Curtii de a judeca hotararile Parlamentului. Acum, insa, poate fi atacata. S-ar putea sa nu se ajunga la campanie”, a explicat seful statului.

Presedintele PLR, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca isi duce demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu pana in ultima zi de mandat a acestuia, sustinand ca o a treia suspendare a sefului statului "i-ar face bine, ar fi un caz unicat in toata lumea". Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca solicitarea de suspendare ramane "deschisa".

Citeste si: Chiar daca e toamna, opozitia si Traian Basescu au plecat in tabere de vara. Tinta preferata a atacurilor: Victor Ponta

Reactia lui Traian Basescu, dupa ce Radu Mazare a injurat procurorii: "El atata minte are"

 

Basescu: Atat timp cat Elena Udrea crede ca poate intra in turul II, ii sustin aceasta credinta

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca atat timp cat Elena Udrea crede ca poate intra in turul II al alegerilor prezidentiale, ii sustine aceasta credinta, adaugand ca trebuie sa creada in victoria candidatului pe care il sustine. De asemenea, seful statului a spus ca participarea sa la scoala de Vara a PMP este legala, deoarece "deciziile Curtii Constitutionale i-au stabilit o plaja in care se poate misca". "Daca acesta este un motiv ca domnul Tariceanu sa isi duca demersul mai departe: Sustin candidatul PMP in alegeri, doamna Elena Udrea. Este cumva vreun articol de Constitutie care ii reduce presedintelui drepturile cetatenesti, dreptul la optiune?", a aratat presedintele.

Basescu a mai spus ca o sustine pe Elena Udrea pentru ca "este singurul candidat onest". "Nu spun neaparat cel mai bun, dar este singurul candidat onest. (...) Mult mai putine compromisuri politice a facut Elena Udrea decat Monica Macovei", a mai spus Traian Basescu. El a mentionat ca alaturi de el, "la suspendari, au fost foarte multi", dar acest lucru nu l-a ajutat numai pe el, ci "a fost si in sprijinul lor, sa isi consolideze statura de oameni politici care apara democratia". Despre sansele Elenei Udrea in campania prezidentiala, Traian Basescu a afirmat ca "atata timp cat Elena Udrea crede ca poate intra in turul II", ii sustine aceasta credinta. "Atata timp cat Elena Udrea crede ca poate intra in turul II, eu ii sustin aceasta credinta. (...) Trebuie sa cred in victoria candidatului pe care il sustin. Totul este daca reuseste candidatul si cei din jurul candidatului sa il prezinte in lumina reala”, a mai comentat Basescu.

Basescu, despre Iohannis: O necunoscuta, un om ascuns, neclar, premierul Grivco

traian basescu
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, despre candidatul ACL la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, ca este ”o necunoscuta” pentru el si un om ”ascuns” si ”neclar”, numindu-l ”premierul Grivco” si un ”instrument al lui Voiculescu si Antonescu”. ”Pentru mine, domnul Iohannis este o necunoscuta”, a spus Basescu. El a mai aratat ca ”Iohannis este un om foarte ascuns”. Despre faptul ca a avut la un moment dat cuvinte de apreciere la adresa acestuia, Basescu a tinut sa precizeze ca a facut-o pentru calitatea acestuia de primar.

Il vad tacut, il vad introvertit, asa, un candidat la Presedintie trebuie sa fie un om deschis, un om despre care sa stii tot. Cu ce impresie raman eu, cand a fost intrebat prima data cum si-a facut cele sase case si a raspuns din meditatii. Cand am vazut, radeam singur in birou, dimineata, cum un profesor de fizica poate sa isi faca sase case din meditatii”, a declarat presedintele. Seful statului a mai spus despre Klaus Iohannis ca, din ”2009, a fost premierul Grivco”.

”Erai in spatele lui Geoana in 2009, ai vrut in 2009, cu alianta de la Grivco, sa il inlocuiesti pe Boc. Pana mai ieri, inclusiv in 2012, ai participat la suspendarea presedintelui, cu mandatul pe care l-ai dat reprezentantului tau in Parlament. Pana in ianuarie, spuneai ca e bun Ponta, ca e rau Basescu. Acum, de cand ai devenit candidat, ai devenit candidatul dreptei. Cine esti, Iohannis? in ce crezi? in ce ai facut pana acum doua luni sau in ce vrei sa ne lasi sa intelegem ca vei face?”, a spus Basescu, despre Iohannis. In plus, seful statului a tinut sa mentioneze ca, pentru el, Klaus Iohannis nu este doar primarul Sibiului.

"El a fost utilizat ca instrument, de Voiculescu, Crin Antonescu, Geoana si pe urma Ponta l-a inlocuit. A fost un instrument politic, care a venit pe o imagine de bun gospodar, dar mie imi este neclar acest om si de asta va pot spune, ca inca mai am legaturi destule in interiorul PDL-ului, sunt foarte multe organizatii demobilizate”, a sustinut Basescu.

Basescu: Niciodata nu mi-a dat prin cap si nu am acceptat ideea sa imi abandonez mandatul

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca niciodata nu i-a ”dat prin cap” si nu a ”acceptat ideea” sa isi abandoneze mandatul, iar momentul anuntului ca va demisiona in cinci minute, din 2007, insemna: ”Baieti, aveti un candidat care sa ma poata bate? Ca va bat in alegeri prezidentiale”.

Inainte de vot, am avut impresia ca ii mai pot opri, dand semnalul cu cinci minute, daca se voteaza suspendarea. Asta, tradus pentru politicieni, trebuia sa fie: Baieti, aveti un candidat care sa ma poata bate? Ca va bat in alegeri prezidentiale. Nu am reusit sa ii conving sa renunte la vot”, a spus Traian Basescu, precizand ca aceasta este ”traducerea corecta” a gestului cu anuntul demisiei sale in cinci minute, din 2007.

Basescu a continuat: ”Stiam ca nu are nimeni un candidat, la acea ora, care sa ma poata bate. Ca dovada, si referendumul, l-am castigat atunci cu aproape 80%. Eu am dat un mesaj politic, dar niciodata nu mi-a dat prin cap si nu am acceptat ideea sa imi abandonez mandatul, pentru ca este rusinos ca un sef de stat sa isi abandoneze mandatul fara un motiv”. Potrivit lui Basescu, ”daca faci o greseala, prin care incalci legea, te faci de ras in fata natiunii, e bine sa lase locul liber, dar in afara acestor conditii extrem de dificile, presedintele trebuie sa isi duca crucea”.

Basescu, despre fratele sau: Dupa ce termin mandatul, o sa il căinez

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, dupa ce isi va termina mandatul, il va "caina" pe fratele sau si o sa fie "in pielea lui", dar, pana pe 22 decembrie, nu poate sa fie decat si presedintele lui.

"Un presedinte, dincolo de a avea frate, are responsabilitati fata de tara. De a doua zi, dupa ce imi termin mandatul, o sa il cainez, o sa fiu fratele lui si o sa fiu in pielea lui, dar, pana pe 22 decembrie, nu pot sa fiu decat si presedintele lui", a spus Traian Basescu, despre fratele sau, Mircea Basescu, conform Mediafax, care citeaza TVR. 

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost arestati in 20 iunie, dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenta de care este acuzat fratele sefului statului. Cei doi au fost trimisi in judecata in 14 iulie pentru trafic de influenta si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune, dosarul fiind judecat la Tribunalul Constanta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit
Ilie Sarbu: SIE ne-a comunicat ca nu e niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit

Vicepresedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sarbu, a declarat ca serviciul a transmis comisiei, sub semnatura directorului Teodor Melescanu, un document din care reiese ca nu exista niciun candidat la prezidentiale care sa fie ofiter acoperit.

Victor Ponta, despre spionii candidati la prezidentiale: Daca isi fac datoria fata de tara, merita felicitati
Victor Ponta, despre spionii candidati la prezidentiale: Daca isi fac datoria fata de tara, merita felicitati

Premierul Victor Ponta a declarat ca eventualii candidati la functia de presedinte al Romaniei care ar activa in servicii secrete trebuie "felicitati" fiindca "isi fac datoria fata de tara".

Suspendarea, trecuta pe linie moarta de PSD. Victor Ponta: Trebuie analizate efectele si implicatiile unei astfel de actiuni
Suspendarea, trecuta pe linie moarta de PSD. Victor Ponta: Trebuie analizate efectele si implicatiile unei astfel de actiuni

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca asuma, in calitate de prim-ministru si candidat la Presedintie, responsabilitatea evaluarii tuturor efectelor si implicatiilor actiunii de suspendare din functie a sefului statului.

Traian Basescu sustine candidatura Elenei Udrea la Presedintie.
Traian Basescu sustine candidatura Elenei Udrea la Presedintie. "A fost un ministru bun, este un om pragmatic si loial"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca sustine PMP si ca Elena Udrea a fost "un ministru bun" si este "un om pragmatic, extrem de loial", caruia ii sustine categoric candidatura la Presedintie.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.