Iohannis: Dăncilă a pus pe butuci relația cu lumea arabă. Regele Iordaniei s-a simțit jignit


Ultimul update: Marti 26 Martie 2019 00:25
Data publicarii: Luni 25 Martie 2019 17:10
Categorie: Stiri Politice

Președintele României Klaus Iohannis a declarat că premierul Viorica Dăncilă a reușit ”să pună pe butuci” relația României cu lumea arabă, din cauza declarațiilor pe care le-a făcut în SUA despre mutarea ambasadei române din Tel Aviv.

Iohannis a declarat că Regele Iordaniei s-a simțit personal jignit de aceste declarații, astfel că a anulat vizita oficială pe casre urmaă să o facă luni în România.

”Este o reală problemă, asta, pentru România. România a construit o relație de încredere cu lumea arabă și asta este una din puținele constante, a fost, cel puțin, până ieri, una din puținele constante din politica externă a României, unde, ca stat am avut o atidutine fermă, corectă, față de parteneri. Acuma, doamna a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Asta nu e o glumă. E foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic.” - a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a participat luni la o dezbatere organizată de Asociația Orașelor din România.

Potrivit Administrației Prezidențiale, dezbaterea se numește „Viitorul orașelor românești în contextul european al conceptului de dezvoltare locală”.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat o vizită în România în semn de protest după afirmaţiile premierului român Viorica Dăncilă despre mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează AFP, citând Palatul Regal.

"Regele Abdullah al II-lea a decis să anuleze o vizită prevăzută pentru luni în România în semn de solidaritate faţă de Al-Quds (denumirea în arabă pentru Ierusalim - n.r.)", a precizat Palatul Regal într-un comunicat.

Anularea vizitei, care urma să fie marcată de semnarea mai multor acorduri în diferite domenii, a fost decisă "după declaraţiile de duminică ale prim-ministrului român privind mutarea ambasadei ţării sale de la Tel Aviv la Ierusalim", se mai arată în comunicat.

Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:

- Inițial eu am avut un program cam strâns, în seara asta trebuia să merg repede de aici să fiu gazda unui dineu pentru un musafir drag și important, regele Iordaniei trebuia să vină. Datorită diletantismului doamnei prim ministru, care ne-a stricat relația cu această zonă, nu mai este cazul. Regele Iordaniei s-a simțit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din America și a contramandat vizita. Este o reală problemă, asta, pentru România. România a construit o relație de încredere cu lumea arabă și asta este una din puținele constante, a fost, cel puțin, până ieri, una din puținele constante din politica externă a României, unde, ca stat am avut o atidutine fermă, corectă, față de parteneri. Acuma, doamna a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Asta nu e o glumă. E foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic.

- Avem nenumărate probleme nerezolvate în administrația locală, dar înainte să ajungem acolo dați-mi voie să vă felicit pentru Asociația Orașelor.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Liviu Dragnea: Abia aştept ca Iohannis să organizeze referendum
A fost anunțat programul vizitei Papei Francisc în România. Ce va face în cele 3 zile
Iohannis, reacție după declarațiile lui Dăncilă: ”Decizia finală aparține președintelui”
VIDEO PROTVPLUS.RO