Klaus Iohannis, de acord cu Victor Ponta. Mesajul presedintelui ales al Romaniei, cu ocazia Zilei Constitutiei

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15
Klaus Iohannis

Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia implinirii a 23 de ani de la adoptarea primei Constitutii dupa caderea regimului comunist.

Iata, integral, continutul acestui mesaj:

"Adoptarea in urma cu 23 de ani a primei Constitutii a Romaniei dupa caderea regimului comunist reprezinta un moment fundamental in procesul de consolidare democratica a tarii noastre. Constitutia Romaniei a consfintit definitiv optiunea pentru democratie si libertate si un set de valori si principii fundamentale.

Astazi putem spune ca avem o Constitutie care a trecut deja testul timpului. Integrarea europeana a impus anumite ajustari. Au fost insa si modificari care nu s-au dovedit cele mai fericite, dupa cum exista si texte care au permis interpretari fortate, dincolo de spiritul actului fundamental. Tocmai de aceea procesul de revizuire a Constitutiei, de modernizare si clarificare trebuie desavarsit in perioada urmatoare, iar modificarile vor avea rolul de a o face mai puternica, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a intari statul de drept, dar si libertatile cetatenesti.

Constitutia descrie cadrul functionarii statului. In interiorul acestui cadru este important insa si comportamentul actorilor politici si sociali. Respectul fata de Constitutie priveste nu doar textul legii fundamentale si conformarea fata de acesta in toate actiunile si deciziile. Reperul nostru permanent trebuie sa fie si spiritul Constitutiei, care se regaseste in principii precum separarea puterilor in stat, domnia legii, respectarea drepturilor cetatenilor." - Klaus Iohannis.

Astfel, in mod indirect, Iohannis se declara de acord cu mesajul transmis anterior de Victor Ponta, pe tema revizuirii Constitutiei. Presedintele PSD a afirmat ca este nevoie de modificarea Legii fundamentale din cauza tensiunilor dintre diferitele puteri si autoritati publice.

"Multiplicarea artificiala a crizelor politico-institutionale din ultimul deceniu a adus Romania intr-un blocaj politic si institutional care afecteaza intreaga societate", a spus Victor Ponta intr-un comunicat de presa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO