Victor Ponta readuce in discutie tema revizuirii Constitutiei. Motivul: "Tensiunile dintre diferitele puteri si autoritati"

Ultima actualizare: 11-12-2014 07:15
Victor Ponta si Klaus Iohannis

De Ziua Constitutiei Romaniei, cand se implinesc 23 de ani de la aprobarea prin referendumul din 1991, premierul Victor Ponta a transmis un mesaj in care spune ca este nevoie de modificarea acestei Legi fundamentale, din cauza crizelor politice.

"Multiplicarea artificiala a crizelor politico-institutionale din ultimul deceniu a adus Romania intr-un blocaj politic si institutional care afecteaza intreaga societate. Conflictul institutional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenand intreaga societate. Tensiunile dintre diferitele puteri si autoritati publice au avut drept consecinta dereglarea mecanismului separatiei si echilibrului puterilor in stat. In locul promovarii unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul institutional dintre acestea.

Modificarea Constitutiei este un proiect de care avem nevoie si vizeaza atat transformari in raporturile dintre institutiile politice, cat si intarirea conditiilor participarii cetatenesti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administratiei." - afirma premierul Victor Ponta intr-un comunicat de presa.

Presedintele PSD este de parere ca o discutie despre revizuirea sau reformarea Constitutiei trebuie sa devina prioritara in 2015.

"Directiile revizuirii Constitutiei sunt cerute de societate si de evolutiile ultimilor ani. Este vorba, pe scurt, de:
- definirea clara a puterilor executive si crearea cadrului pentru o buna colaborare institutionala in interiorul Executivului
- asigurarea independentei justitiei si consolidarii statului de drept
- eliminarea abuzurilor permise in prezent si protejarea mai buna a cetatenilor in fata noilor forme de imixtiune in viata privata
- dezvoltarea democratiei participative, care sa completeze armonios democratia reprezentativa
- intarirea mecanismelor de dialog intre institutiile politice si societatea civila
- continuarea descentralizarii, inclusiv prin infiintarea regiunilor, ca unitate administrativ teritoriala."

Totodata, Ponta afirma ca revizuirea Constitutiei trebuie insotita si de un nou Cod Electoral, precum si de reducerea numarului de parlamentari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO