Judecatorul CC Tudorel Toader: Este posibila amanarea deciziei privind referendumul
Judecatorul CC Tudorel Toader a declarat, marti dimineata, raspunzand unei intrebari, ca este posibila amanarea unei decizii a Curtii Constitutionale privind referendumul de demitere a sefului statului.
Intrebat daca CC ar putea amana, marti, luarea unei decizii privind validitatea referendumului din 29 iulie, Tudorel Toader a raspuns ca acest lucru este posibil.
Citeste si: Efectele unei noi amanari ar putea fi GRAVE pentru economia Romaniei
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
El a fost intrebat si daca CC ar putea lua o decizie si cu un vot de 5 la 4, spunandu-le jurnalistilor sa astepte sa fie anuntati de catre presedintele Curtii. Totodata, judecatorul Valentin Zoltan Puscas a spus, la intrarea in sediul CC, ca, din punctul sau de vedere, Curtea Constitutionala va lua marti o decizie privind referendumul. Intrebat, la randul sau, despre o posibila decizie cu un vot de 5 la 4, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a raspuns: "Asta va doriti?".
Curtea Constitutionala s-a reunit in sedinta, marti, incepand cu ora 10.00, pentru a analiza datele trimise de Guvern privind listele electorale permanente, fiind asteptata o decizie a judecatorilor constitutionali referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Discutiile au loc marti dupa ce judecatorii CC au decis devansarea termenului stabilit initial pentru 31 august, in urma unei solicitari a presedintelui suspendat, Traian Basescu.
Schimbarea termenului a fost motivata de instabilitatea politica si impactul asupra economiei. Astfel, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului sa comunice pana la 21 august listele electorale permanente actualizate pana la 10 iulie.
CC a invocat in solicitare textele legale potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca a trimis Curtii Constitutionale o adresa cu informatiile primite de la Ministerul Administratiei si Internelor, care nu sunt listele electorale permanente, pentru ca Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, luni seara, ca CC va lua in calcul raspunsul Guvernului privind listele electorale permanente, precizand insa in cazul includerii romanilor din strainatate in cvorumul de la referendum ca "toate legile lasa loc de interpretari".
"Maine (marti, n.r.) va lamurim cu toate, sper", a mai sustinut Zegrean. Premierul spunea, tot luni, ca isi doreste foarte mult ca marti Curtea Constitutionala sa ia o decizie "alba, neagra, validare, invalidare", dar sa o ia neaparat, el subliniind faptul ca orice amanare a luarii unei decizii ar insemna de fapt prelungirea instabilitatii politice.
De asemenea, el a precizat ca este necesar ca judecatorii CC sa ia decizia cu sase voturi la trei, si nu cu cinci la patru, asa cum se vehiculeaza in mass-media ca ar urma sa se intample.
Presedintele interimar, Crin Antonescu, declara, vineri, ca nimeni nu va accepta ca judecatorii Curtii Constitutionale sa invalideze cu cinci voturi la patru referendumul de demitere a lui Traian Basescu, el precizand ca legea obliga ca decizia sa fie luata cu sase voturi la trei.