Iohannis, un nou apel ”pentru apărarea statului de drept”. Mesajul președintelui

Dată publicare: 23-08-2018 10:03
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului în care vorbește despre statul de drept și încercarea de a ”spulbera libertatea de expresie”.

Astfel, șeful statului face aluzie la PSD și modificările aduse legilor justiției - criticate de societatea civilă și organismele internaționale - spunând că memoria victimelor totalitarismelor trebuie cinstită prin apărarea democrației și a statului de drept.

Iohannis subliniază faptul că fascismul și comunismul ”au distrus statul de drept, au încercat să spulbere libertatea de expresie și au încălcat, în mod flagrant, drepturile și libertățile cetățenești”.

Președintele României avertizează asupra faptului că, la 100 de ani de la formarea statului național unitar român, ”tentația iliberalismului este extrem de mare”.

Trebuie să ne facem datoria de cetățeni responsabili și să combatem orice tendință extremistă care ne poate îndepărta de valorile și principiile europene. Am putut observa, în ultima perioadă, o serie de atacuri lansate cu scopul de a fragiliza democrația românească. Nu ne putem permite renunțarea la angajamentele asumate odată cu integrarea în Uniunea Europeană și nici o revenire la practicile care au caracterizat regimul comunist.

Să nu uităm că, în timpul dictaturii, distrugerea societății civile, anihilarea pluralismului politic și a drepturilor fundamentale au însemnat, de fapt, distrugerea sistematică a statului de drept.” - se arată în mesajul președintelui României.

Totodată, Klaus Iohahnnis face în mod indirect un apel la protestatarii din România, care au ieșit în stradă pentru statul de drept, să rămână activi. 

Generația actuală trebuie să rămână activă în lupta pentru apărarea democrației și a statului de drept, să-i omagieze pe cei care au făcut posibilă România de astăzi și să acționeze, cu verticalitate și bună-credință, pentru întărirea instituțiilor și consolidarea poziției statului român pe plan extern.” - se mai arată în mesajul președintelui României.

Recent, mai mulți lideri PSD au afirmat că preşedintele Klaus Iohannis instigă la revoltă, sfidează ordinea publică şi dezinformează, iar toate astea duc la la divizarea societăţii.

Europarlamentarul Dan Nica a spus despre declarațiile lui Iohannis referitoare la protestele antiguvernamentale că ”e necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă”.

De asemenea, liderul PSD Liviu Dragnea a spus explicat marţi seară că vrea suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis şi că mai aşteaptă opinia aliaţilor săi din ALDE.

Dragnea nu a precizat ce motiv va invoca pentru suspendarea pentru suspendarea preşedintelui, dar a criticat mesajul transmis de şeful statului după intervenţia jandarmilor din 10 august: ”Ceea ce a făcut Iohannis cu acea postare pe Facebook este iresponsabil”.

Klaus Iohannis

Mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis

”Memoria victimelor totalitarismelor, cinstită prin apărarea democrației și a statului de drept 

Astăzi, la mai bine de un secol de la instalarea primelor regimuri totalitare, putem spune, fără teama de a greși, că nicio utopie nu s-a dovedit mai sângeroasă decât fascismul și comunismul. Regimurile inspirate de aceste ideologii, opuse liberalismului și democrației, au avut repercusiuni majore asupra dezvoltării politice a statelor din Europa Centrală și de Est. Viețile a milioane de persoane au fost distruse.

În încercarea de a crea omul nou, uzând de politici îndreptate împotriva condiției umane și construind societăți bazate exclusiv pe teroare, cele două regimuri au lăsat în urma lor milioane de victime față de care, astăzi, ne manifestăm recunoștința și compasiunea.

Totalitarismele au distrus statul de drept, au încercat să spulbere libertatea de expresie, au încălcat, în mod flagrant, drepturile și libertățile cetățenești, însă nu au reușit să reprime dorința de libertate și atașamentul față de valorile democratice ale milioanelor de oameni care au crezut cu tărie că aceste regimuri pot fi învinse. Cei care s-au opus dictaturilor au fost privați de libertate, torturați, umiliți, iar mulți au plătit chiar cu viața pentru vina de a fi militat pentru o societate liberală, construită pe principii sănătoase, în acord cu valorile fundamentale ale umanității. Abnegația de care au dat dovadă victimele fascismului și comunismului dovedește că, în lupta cu pericolele care afectează corecta dezvoltare a unei societăți, este nevoie de curaj și de un puternic sentiment de patriotism civic.

Victimele regimurilor totalitare trebuie comemorate fără încetare, trebuie ferite de trivializare și banalizare, astfel încât legitimitatea curajului și sacrificiului lor să fie pusă în lumină. Uitarea victimelor fascismului și comunismului și falsificarea istoriei sunt lovituri grave aduse umanității.

23 august este o dată fatidică în istoria României. Împărțirea sferelor de influență în Europa ca urmare a semnării, la 23 august 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov, a determinat pierderile teritoriale din anul 1940 și a grăbit calamitatea totalitară care avea să dăinuie pentru multe decenii. Anii de dictatură au condus la stagnarea economică și socială a României, iar efectele au fost vizibile în societatea românească inclusiv după căderea comunismului și tranziția către democrație.

Celebrăm, anul acesta, 100 de ani de la formarea statului național unitar român, iar asumarea adevărului istoric și analiza serioasă a evenimentelor care au marcat societatea noastră reprezintă un obiectiv prioritar. Astăzi, tentația iliberalismului este extrem de mare.

Trebuie să ne facem datoria de cetățeni responsabili și să combatem orice tendință extremistă care ne poate îndepărta de valorile și principiile europene. Am putut observa, în ultima perioadă, o serie de atacuri lansate cu scopul de a fragiliza democrația românească. Nu ne putem permite renunțarea la angajamentele asumate odată cu integrarea în Uniunea Europeană și nici o revenire la practicile care au caracterizat regimul comunist.

Să nu uităm că, în timpul dictaturii, distrugerea societății civile, anihilarea pluralismului politic și a drepturilor fundamentale au însemnat, de fapt, distrugerea sistematică a statului de drept.

Generația actuală trebuie să rămână activă în lupta pentru apărarea democrației și a statului de drept, să-i omagieze pe cei care au făcut posibilă România de astăzi și să acționeze, cu verticalitate și bună-credință, pentru întărirea instituțiilor și consolidarea poziției statului român pe plan extern.

Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!”

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO